Ondanks het feit dat Bernie Ecclestone een groot voorstander is van veiligheid, is hij van mening dat de Formule 1 is doorgeslagen in zijn veiligheidsmaatregelen. De Formule 1-baas pleit voor meer muren langs het circuit, ter vervanging van de uitloopstroken.

Volgens Ecclestone zat een ongeluk in vroegere tijden in een klein hoekje, wat een grote aantrekkingskracht had op de fans. Hij maakt echter wel duidelijk dat de levens van de coureurs op de eerste plek komen. “Vroeger kwam men naar een race met het besef dat iemand wel eens zou kunnen overlijden. Tegenwoordig komen ze naar een race, wetende dat niemand zal overlijden. Dat is goed.”

De Brit heeft er echter moeite mee dat het voor de coureurs nu mogelijk is om track limits te overschrijden. In andere woorden: zich buiten de baan begeven, waardoor meer snelheid meegenomen kan worden. Als het aan Ecclestone ligt, plaatst men muren om het circuit om het probleem te verhelpen.

“Waarschijnlijk word ik hiervoor bekritiseerd, maar ik wil graag veertig centimeter hoge muren om de bochten neerzetten. Men blijft me vertellen dat ze niet van de weg af moeten gaan, en op deze manier zullen ze dat niet doen”, aldus Ecclestone.

“De coureurs gingen niet van het circuit in Baku en ik heb ze nog nooit buiten de baan zien gaan in Monaco of Singapore. Dat zijn waarschijnlijk een paar goede races. Als iemand een circus heeft met een act waarin iemand op vijftien meter hoogte over een touw loopt, zullen mensen dat willen zien. Als dat touw een meter boven de grond zou hangen, zegt men: ‘dat kan ik ook’.”

Drama
Tevens roept Ecclestone op voor meer drama tijdens de races. Als voorbeeld neemt hij het grote ongeluk van Fernando Alonso in Australië, waar de McLaren-coureur wonder boven wonder zo goed als ongeschonden uit kwam.

“Wanneer je een grote crash hebt als die van Fernando, zouden we grote lakens om de plek van de crash moeten zetten. Zorg ervoor dat de ambulance erbij komt en voer hem af. Hij gaat naar het ziekenhuis en later maak je bekend dat hij niets mankeert, Godzijdank. Een beetje show business. Men houdt daarvan.”

Tevens heeft de Brit nog een goed woordje over voor Max Verstappen. Naar aanleiding van de verdedigende acties van Verstappen werden de regels aangescherpt, waardoor het nu niet meer is toegestaan van lijn te veranderen in de remzone. Ecclestone is wel gecharmeerd van de Nederlander, en hij begrijpt de vele fans ook. “Weet je waarom mensen van Max houden? Hij is een racer. Als hij tegen anderen racet, heeft hij lak aan ze.”