Bernie Ecclestone ziet graag dat de Formule 1 de reglementen grondig omgooit, om ervoor te zorgen dat de regels makkelijker te begrijpen en toe te passen zijn. De uitbater gaat dat plan voorstellen tijdens de Strategy Group-bijeenkomst op woensdag.

De afgelopen periode is er veel te doen geweest over de huidige reglementen, onder andere tijdens de Grand Prix van Mexico. Daar werden diverse straffen uitgedeeld waar de nodige controverse over ontstond, waaronder een straf voor Sebastian Vettel voor het veranderen van lijn in de remzone. Die regel is niet lang geleden in het leven geroepen, nadat Max Verstappen enkele verdedigende acties maakte waarvan onduidelijk was of het strafbaar was of niet.

Volgens Ecclestone is de sport tegenwoordig overgereguleerd. “We moeten er eens goed naar kijken”, aldus Ecclestone in gesprek met Motorsport.com. “Er zijn teveel regels en teveel voorschriften. In de Formule 1 heb je tegenwoordig rechters, doktoren en God mag het weten nodig.” Volgens Ecclestone wordt het tijd dat Charlie Whiting opnieuw begint met het opstellen van de reglementen. “Je kan een oud huis niet repareren. Het is beter om het te slopen en opnieuw te beginnen. Hij heeft genoeg personeel, we hoeven er niet lang op te wachten.”

Ecclestone meldt ook dat hij vindt dat het door de strenge reglementen onmogelijk wordt gemaakt om daadwerkelijk te racen. “Ik denk dat we onze reglementen een nieuwe titel moeten geven. ‘Het is verboden om te racen. Wat je ook doet, race niet.’ Het ontneemt namelijk alle mogelijkheden wat men wel of niet kan doen. Ze rijden rond terwijl ze zich afvragen wat ze wel of niet kunnen doen. Het is belachelijk.”

“Als jij en ik een race kijken en wij mogen oordelen, dan zeg je misschien dat een bepaalde actie verkeerd is. Dan zeg ik tegen je dat ik niet begrijp waarom het verkeerd is. Het ziet er in mijn ogen goed uit, de man is een racer. Laat ze gewoon hun ding doen”, verklaart Ecclestone. “Als ik probeer om je te blokkeren, dan is het aan jou om een manier te vinden om erlangs te komen. De enige situatie waarin je in moet grijpen is als ze een ongeluk veroorzaken doordat ze gevaarlijk rijden. Dan grijp je in, zo simpel is het.”

Recentelijk meldden ook Jenson Button en Fernando Alonso dat coureurs zich niet langer houden aan de afspraken van vroeger, waar men zelf begreep dat je niet van lijn mocht veranderen tijdens het remmen. Ecclestone is het daar verre van eens. “De wereld verandert. Je moet ook terugdenken aan wat zij deden toen ze net begonnen met racen. Ik heb nog geen tijd gehad, maar ik zou graag eens kijken naar wat oudere races om te zien hoe het er toe aan toe ging.”