Bernie Ecclestone is niet onder de indruk van de zorgen die de teams hebben geuit over de door hem voorgestelde racekalender voor 2012: “De teams bepalen niet hoe de kalender eruit ziet, dat doe ik.”

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh en Renault-teambaas Eric Boullier lieten bij monde van de teams weten dat de door Ecclestone voorgestelde kalender voor logistieke problemen zorgt, aangezien er in de slotfase van het seizoen in de tien weken vanaf 23 september t/m 25 november liefst zeven races staan ingepland en deze op drie verschillende continenten verreden moeten worden.

Volgens Whitmarsh en Boullier – die tevens de voorzitter en vice-voorzitter zijn van de FOTA, de belangenvereniging van Formule 1-teams – zou het slim zijn om nog een keer naar de kalender te kijken. Hoewel Whitmarsh nog niet in actie wil komen omdat de kalender nog niet definitief is, heeft Boullier al wel aangegeven dat hij graag het gesprek aan wil gaan en wat suggesties en ideeën over de kalender bij Ecclestone neer wil leggen.

Diezelfde Ecclestone heeft nu in interview met Pitpass echter laten weten daar niets voor te voelen: “Het is niet aan de teams om de racekalender op te stellen”, zegt hij. “Zij hebben er geen inspraak in, ik neem de beslissingen.”

“Als er wijzigingen nodig zijn, dan zal ik die wel doorvoeren, maar de teams kunnen dat niet afdwingen”, vervolgt de commerciële uitbater van de Formule 1. “Wij hebben als organisatie met zaken en belangen te maken die veel zwaarder wegen dan die van de teams”, besluit hij.

Het voorlopige voorstel van Ecclestone:

18 maart: Australië
25 maart: Maleisië
8 april: China
22 april: India
13 mei: Spanje
27 mei: Monaco
10 juni: Canada
24 juni: Europa (Valencia)
8 juli: Groot-Brittannië
22 juli: Duitsland
29 juli: Hongarije
2 september: België
9 september: Italië
23 september: Singapore
7 oktober: Japan
14 oktober: Zuid-Korea
28 oktober: Abu Dhabi
4 november: Bahrein
18 november: Verenigde Staten
25 november: Brazilië