Max Verstappen wordt ooit een keer wereldkampioen. Dat is de stellige overtuiging van Bernie Ecclestone. “Zeker weten.”

Ecclestone runt de Formule 1 op commercieel gebied al sinds eind jaren zeventig. Hoewel hij ondertussen 86 jaar is, is hij nog steeds de spil van het Grand Prix-circus. Nooit te beroerd om een steen in de vijver te gooien. Hij klaagt al jaren dat er te weinig persoonlijkheden onder de Formule 1-coureurs zijn. Sinds de komst van Max Verstappen hoor je hem daar een stuk minder over. “Max heeft een frisse wind door de Formule 1 laten waaien. Hij heeft het echt fantastisch gedaan dit jaar. We hebben meer van zulke coureurs nodig in de Formule 1!”

Ecclestone weet ook wat Max onderscheidt van de anderen. “Wat Max speciaal maakt is dat hij echt aan het racen is, en dat is niet vanzelfsprekend meer anno nu.” De kritiek die Verstappen regelmatig kreeg op de wijze waarop hij zijn positie verdedigde, deelt Ecclestone niet. “Hij is daarbij geen enkele keer over de schreef gegaan. Nooit! Nogmaals: dat is juist racen, dat willen we zien.” Mr. E, zoals hij kortweg genoemd wordt in de paddock, twijfelt er niet aan dat Verstappen ooit een keer wereldkampioen wordt. “Ik hoop voor Max dat hij volgend jaar een betere auto met een sterkere motor heeft en al kan meestrijden om de wereldtitel. Maar hij wordt een keer wereldkampioen, daar twijfel ik niet aan. Zeker weten.”

FORMULE1 vroeg in Abu Dhabi aan een aantal bekende personen uit de Formule 1-paddock hoe zij oordelen over de prestaties van Max in 2016. Naast Bernie Ecclestone zijn dat onder meer ex-coureurs als Damon Hill en Jean Alesi en (ex-)teambazen als Franz Tost en Eddie Jordan. Hun meningen zijn te lezen in de tweede uitgave van ‘Het jaar van Max’, een uitgave van FORMULE 1 die helemaal gewijd is aan Max Verstappens seizoen. Deze uitgave verschijnt op 20 december.