Bernie Ecclestone vindt de aanwezigheid van constructeursorganisatie FOTA in de Formule 1 overbodig. “Ik probeer niet aan ze te denken.”

De Formula One Teams Associaton werd opgericht toen een meerderheid van de teams tegen de introductie van het budgetplafond in 2010 waren. Medio 2009 waren de FIA en F1-teams het nog steeds niet eens over de introductie van budgetplafond, ter hoogte van zo’n vijftig miljoen euro, waarop de teams zich besloten te verenigen.

Er werd toentertijd gedreigd een eigen raceklasse op te zetten. Een dreigmiddel dat wel vaker succesvol is gebruikt. Ook deze keer lukte het trucje en kregen de teams hun zin. Bernie Ecclestone, beheerder van de commerciële rechten van de Formule 1, vindt de aanwezigheid van de FOTA momenteel echter onzin.

“Ik probeer niet aan ze te denken”, zegt hij in een interview op de website van de F1. “Het is een overbodige vereniging van mensen die enkel bezig horen te zijn met het leveren van een competitieve auto. Ze zijn bezig met dingen waar ze zich niet mee hoeven te bemoeien. Ik hou in de gaten of er financieel gezien genoeg binnen komt.”

Afgelopen maand bewees de FOTA echter wel weer zijn waarde. De teams waren het testverbod tijdens het raceseizoen zat en kwamen met een voorstel om volgend jaar na de eerste overzeese races een testsessie te organiseren. Met succes: in de week voor de Spaanse Grand Prix gaan de teams testen op het Italiaanse Mugello.