Bernie Ecclestone had graag nog een jaartje langer aan het hoofd gestaan van de Formule 1, maar neemt het de nieuwe eigenaar Liberty Media niet kwalijk dat ze hem aan de kant hebben gezet.

Liberty Media voltooide de overname van de Formule 1 in de derde week van januari, kort nadat Ecclestone zelf al had aangegeven dat hij niet langer met de scepter zou zwaaien binnen de sport.

Hoewel Ecclestone officieel nog een adviserende functie bekleedt als ‘emeritus voorziter’, vormen ceo Chase Carey, technisch en sportief opperhoofd Ross Brawn en de commerciële chef Sean Bratches het nieuwe bestuur. Wat zijn eigen nieuwe functie inhoudt, weet Ecclestone nog steeds niet precies.

In interview met Sky Sports F1 vertelt Ecclestone daarbij dat hij het, waarschijnlijk, anders had aangepakt als hij in de schoenen van Liberty Media had gestaan. “Ik was nog even met mij samen blijven werken. Het een jaartje aankijken en dan zien of dat werkt of niet.”

“Zo niet, dan kun je iemand altijd vragen te vertrekken, maar ja, verschillende mensen besturen hun bedrijf op verschillende manieren. Ik denk dat dit, zoals Liberty Media het heeft gedaan, typisch is voor een Amerikaanse onderneming.”

“Als je er heel rationeel naar kijkt, is het ook gewoon als volgt: ze hadden de auto gekocht en wilden hem besturen”, kan Ecclestone het wel begrijpen. Waar hij minder begrip voor heeft, is de sinds de overname ontstane tendens dat de Formule 1 de laatste jaren in zakelijk opzicht een plateau had bereikt. “Ik denk dat mensen dat toch verkeerd zien.”

“Er is gezegd, ook door Chase, dat ik het de laatste drie jaar niet bijster goed had gedaan. Ik vond zelf van wel en de vorige grootaandeelhouder CVC Capital vond dat ook. Door mijn toedoen kwam er anderhalf miljard dollar per jaar in het laatje, wat de aandelen van CVC Capital flink wat waard maakte.”

“Als ik het echt zo slecht had gedaan, was de overname misschien niet zo duur geweest”, doelt Ecclestone op de aanschaf van de sport door Liberty Media voor acht miljard dollar, zo’n 7.4 miljard euro.