Bernie Ecclestone vindt het geluid van de nieuwe van V6-motoren voorziene Formule 1-bolides ‘vreselijk’ en wil het aanpassen zodat het spectaculairder wordt. Dat zegt althans de organisator van de race in Australië, Ron Walker, die het geluid zelf ook niks vindt.

“Ik vond alles aan het openingsweekend geweldig, behalve het geluid van de nieuwe motoren”, spreekt Walker klare taal in de Australische krant The Age. “Het geluid is echt vreselijk, en dat vindt Bernie ook”, meldt Walker. “We werken er dan ook samen met Bernie aan om een oplossing te bedenken, want dit moet echt anders.”

Volgens Walker is het nieuwe geluid ‘niet waar wij als race-organisatie voor hebben betaald’, waarmee hij bedoelt dat er – in ieder geval wat betreft de overeenkomst die de Formule 1 heeft om in Melbourne te racen – zelfs sprake is van ‘contractbreuk’ nu het geluid zo tam is.

“Op de tribune langs het rechte stuk kon je de nieuwe auto’s amper horen”, beklaagt de Australiër zich. “Het geschreeuw van de oude omgebouwde tweezits Minardi (met V10-motor, red.) die voor een demonstratie werd gebruikt, was daarentegene rondom en zelfs buiten het circuit horen, maar van de nieuwe auto’s kun je dat niet bepaald zeggen.”

“Dit nieuwe, zachtere geluid is voor race-organisatoren over de hele wereld een probleem”, denkt Walker. “Wij moeten de fans immers entertainment brengen, maar als je het spektakel minder maakt, is het een stuk lastiger om kaartjes te verkopen. Je moet mensen warm maken voor je sport en in het geval van de Formule 1 is de herrie iets waar mensen warm voor lopen.”