De Formule 1 wil graag een groot en breed publiek bereiken. Daarom worden naast de races ook diverse evenementen georganiseerd om de toeschouwers te vermaken. Met wisselend succes.

In het kader van F1 Rocks zou Metallica een concert geven in New Delhi. Zo’n 25.000 fans kwamen op het optreden af. Daar was de zaal echter niet op berekend, waardoor de veiligheid van de fans niet kon worden georganiseerd. Toen de organisatie liet weten dat het optreden zou worden uitgesteld, braken rellen los, waarop het concert definitief werd afgelast. Vier organisator zijn opgepakt wegens zwendel. 

Gelukkig gaat het er op het circuit beter aan toe. Het enige opstootje in de paddock komt van de televisiecommentatoren. Zij hebben geen uitzicht op de baan. Sterker nog, ze zitten in hermetisch afgesloten cellen zonder raam en moeten het dus doen met slechts een televisie en een monitor waarop de tijden staan aangegeven. Dat is op zich geen probleem, maar de commentatoren zijn bang dat Bernie Ecclestone hierdoor het gevoel krijgt dat ze het ook best vanaf huis kunnen doen. 

Zoals Olav Mol in het laatste nummer van Formule 1 aangaf, maakt het voor het verslaan van de race niet zoveel uit of je in een hok in Hilversum of op locatie zit, maar is het onmisbaar om op het circuit informatie te kunnen vergaren. En hoewel er zeker momenten zijn dat ik liever niet in Delhi was geweest, bijvoorbeeld bij het passeren van een openbaar toilet of wanneer onze taxi weer eens getorpedeerd dreigt te worden door drie tuktuks, kan ik dat beamen. 

Want tot je het met eigen ogen ziet is het moeilijk voor te stellen wat de Grand Prix in India teweeg brengt. Zowel in positieve als negatieve zin. Want hoewel het evenement absoluut potentieel heeft, is het zeker nog niet zo perfect als in de persberichten wordt gesuggereerd. Maar dat kan ook niet worden verwacht van een eerste race in een land dat nog in ontwikkeling is. Het verdient echter een kans, net als de lokale bevolking overigens.