Vandaag – 29 december – is het precies een jaar geleden dat Michael Schumacher bij een ski-ongeluk zwaar ten val kwam. Volgens zijn manager Sabine Kehm heeft de oud wereldkampioen nog een lang gevecht te gaan.

Sinds de dag van zijn ongeluk duiken er tal van verhalen op over de toestand van Schumacher. Sommigen hoopgevend, anderen ronduit negatief. Vaak van zogenaamde vrienden die menen zich ermee te moeten bemoeien.

Afgelopen week verklaarde oud Formule 1-coureur Phillipe Streiff dat Schumacher aan de beterende hand is. Hij verklaarde dat Schumacher weliswaar nog niet kan spreken, maar wel familieleden herkent en door middel van het knipperen van zijn ogen communiceert. Hij zegt dat te baseren op berichtgeving van Schumachers vrouw en zijn behandelend arts.

Geen goede vriend 

Professor Gerard Saillant ontkent Streiff van informatie voor zien te hebben. “Ik heb het afgelopen jaar op geen enkele wijze contact gehad met Phillipe Streiff.” Ook Kehm voelde zich genoodzaakt te reageren op de berichten in de Franse media en verklaarde dat Streiff geen goede vriend van Schumacher is en ook geen contact heeft met haar.

Wat betreft Schumachers herstel verklaarde ze: “We hebben nog veel tijd nodig. Het zal een lang en zwaar gevecht worden. Hij boekt vooruitgang die past bij de situatie waarin hij verkeert”, aldus de manager tegenover Reuters.

Thuis 

Schumacher kwam bij een ski-ongeluk in het Franse Meribel vorig jaar zwaar ten val en liep ernstig hersenletsel op. Tot juni werd hij in kunstmatige coma gehouden. In september verliet hij het ziekenhuis en sindsdien werkt hij thuis in Zwitserland aan zijn herstel.