Zoals het nu staat mogen motorfabrikanten in 2016 geen klantenmotoren aanbieden van een andere specificatie dan waar fabrieksteams mee rijden. Dat heeft de FIA verduidelijkt tegenover Motorsport.com.

De internationale autosportfederatie heeft de motorfabrikanten volgens Motorsport.com middels het sportieve reglement voor 2016 te verstaan gegeven dat er in 2016 ‘alleen krachtbronnen die identiek zijn aan de door de FIA gehomologeerde specificatie’ gebruikt mogen worden.

Dit betekent in essentie dat als een motorfabrikant een motorspecificatie door de FIA laat homologeren, dit de enige motor is die vanaf dat moment door die fabrikant – ook bij klantenteams – ingezet mag worden.

Situaties zoals nu, waarin de fabrieksteams van Mercedes en Ferrari sinds de Grand Prix van Italië met betere motoren rijden dan hun klantenteams, zijn daardoor in 2016 dus uitgesloten. Wel mogen de fabrieksteams met andere motorsoftware en brandstof blijven rijden, meldt Motorsport.com.

Onder voorbehoud
Een belangrijke kanttekening hierbij is dat het gebruik van andere specificaties – zoals bijvoorbeeld 2015-motoren, die Toro Rosso aangeboden zou hebben gekregen van Ferrari – nog wel kan worden toegestaan als alle teams en motorleveranciers daarmee instemmen.

Volgens Motorsport.com komen de motorfabrikanten Mercedes, Ferrari, Renault en Honda donderdag met de FIA bij elkaar om te spreken over het al dan niet toestaan van het tussentijds doorontwikkelen van motoren in 2016. Ook het toch toestaan van verschillende specificaties kan dan worden besproken.

Red Bull met V8?
Voor Red Bull, dat volgens technisch directeur Adrian Newey mogelijk uit de sport wordt gedwongen doordat het vooralsnog geen acceptabele motordeal heeft kunnen sluiten voor 2016, wordt volgens Auto, Motor und Sport ondertussen aan een noodgreep gedacht om het in de Formule 1 te houden.

De Duitse publicatie meldt dat Red Bull in 2016 wel eens met V8-motoren zou kunnen rijden. Van welke makelij, wordt niet gespecificeerd. Om het verschil in performance vergeleken met 2016 V6-motoren goed te maken, zou Red Bull een sterker KERS krijgen of met een lichtere auto mogen rijden.