De eerste testdag van het jaar is traditioneel rustig begonnen. Lewis Hamilton trapte af en ontpopte zich, ondanks een crash, samen met Jean-Éric Vergne tot de meeste productieve coureurs in de ochtend.

Hamilton had de eer als eerste coureur tijdens een officiële test de baan op te gaan én zodoende een van een nieuwe V6-motor voorziene bolide de sporen te geven. De Mercedes-coureur reed een aantal installatierondjes, alvorens na een krappe twee en een half uur – en in totaal zes rondjes – de eerste tijd neer te zetten met een 1:33.305.

Hamilton bleef sporadisch rondjes draaien – in totaal een stuk of vijftien – en verbeterde zijn tijd al doende naar een 1:27.820. Pal nadat hij deze tijd reed, vloog de Engelsman echter van de baan in bocht één door een defect aan zijn voorvleugel.

Hamiltons run eindigde zo in de grindbak, maar hij was desondanks ruim sneller dan Toro Rosso’s Jean-Éric Vergne, die op een 1:36 bleef steken. Vergne had zich eveneens productief getoond door – mede dankzij een run van vijf rondjes – elf keer de baan rond te gaan.

Stil
Behalve Hamilton en Vergne verkenden ook Kimi Räikkönen, Sergio Pérez en Esteban Gutiérrez de baan in Jerez. Zij hielden het echter bij een paar installatierondjes en zetten vooralsnog geen rondetijden neer.

In de geval van Räikkönen en Pérez kwam dat (mede) door technische problemen. De Ferrari-rijder als de Force India-coureur vielen allebei stil tijdens hun eerste ritje op de Spaanse omloop, waarna de sessie beide keren kortstondig werd stilgelegd en de auto’s achterop de truck teruggebracht werden naar de pits.

Räikkönen waagde zich nadat zijn Ferrari F14 T was teruggebracht en nagekeken nog wel aan een tweede installatierondje, maar Pérez bleef verder binnen. Gutiérrez deed na zijn eerste uitstapje hetzelfde, terwijl McLaren, Red Bull en Williams hun auto niet naar buiten stuurde. De nieuwe Caterham wordt nog in elkaar gezet, de Marussia is nog niet in Jerez gearriveerd en Lotus slaat de test over.