De Formule 1 keert eind maart terug, maar doet dat zonder grid girls. De ‘pitspoezen’ behoren tot een verleden dat niet strookt met moderne merkwaarden, heeft de sport besloten.

De positie van de grid girls stond al langer ter discussie, met de vraag vooral of het nog wel van deze tijd is: soms stijlvol, soms schaars geklede dames die bordjes omhoog houden op de startopstelling – ondertussen vaak een sponsor van de Grand Prix aanprijzend.

Het antwoord van Formule 1-eigenaar Liberty Media is, bij monde van commercieel directeur Sean Bratches, eenduidig: “Grid girls zijn decennialang een traditie geweest bij Grands Prix, maar wij vinden dit een gewoonte die niet strookt met onze merkwaarden en tegenstrijdig is met hedendaagse maatschappelijke normen.”

Volgens de Formula One Group, zoals de overkoepelende organisatie van de sport heet, zijn grid girls ‘niet gepast of relevant’ voor de Formule 1 en haar fans. Bij de volgende Grand Prix, de seizoensopener van 2018 in het Australische Melbourne, zullen ze er dus al niet meer bij zijn. De grid girls verdwijnen ook bij de races in het voorprogramma.

Foto-album: Deze dames zetten Max Verstappen afgelopen seizoen op zijn plek
Foto’s door Peter van Egmond.