De ‘eliminatiekwalificatie’ is ook in de oorspronkelijke vorm nog niet ten dode opgeschreven. De Formule 1 geeft het systeem een tweede kans tijdens het raceweekend in Bahrein.

Na de seizoensopener in Australië leek het al einde verhaal te zijn met het afvalsysteem, maar de laatste dagen werd gesuggereerd dat het mogelijk in aangepaste vorm terug zou keren.

Als gevolg van overleg in de F1 Strategy Group – waarin naast de FIA en commerciële uitbater FOM ook zes invloedrijke teams zitting hebben – is nu echter besloten het systeem in originele vorm in Bahrein te gebruiken.

Dit betekent dus dat er in Q1, Q2 en Q3 telkens met een eliminatiesysteem en -interval wordt gewerkt, in plaats van alleen in Q1 en Q2, zoals de laatste dagen de bedoeling leek.

Tweede kans
De Formule 1 geeft het in Australië voor het eerst gebruikte kwalificatiesysteem zo een tweede kans, waarbij het na afloop van het raceweekend in Bahrein grondig geëvalueerd zal worden.

Dan wordt er dus gekeken of de Formule 1 met het afvalsysteem verder moet gaan, moet teruggrijpen op het vorige format, of dat er voor een mix gekozen moet worden.

In dat laatste geval moet gedacht worden aan een Q1 en Q2 waarin er nog altijd een lopend eliminatieproces plaatsvindt, maar voor Q3 alleen een tijdslimiet geldt. Ook andere wijzigingen zijn echter niet uitgesloten.