*

Even vragen aan… André Venema in Bahrein: ‘Het was vandaag de dag van de terugkeer’

Marijn Sourbron

Marijn Sourbron

29 maart 2019 21:41

Even vragen aan… André Venema in Bahrein: ‘Het was vandaag de dag van de terugkeer’
Motorsport Images

In de rubriek Even vragen aan… bellen we met onze verslaggever ter plaatse om bij te praten over hoe het Grand Prix-weekend verloopt. Vanuit Bahrein: André Venema over hoe vrijdag niet alleen Ferrari’s dag was, maar ook vooral ‘de dag van de terugkeer’.

André, je noemt vandaag ‘de dag van de terugkeer’. Leg dat eens uit?
“Neem de terugkeer van Fernando Alonso. Hij was vandaag in de paddock, droeg een wit McLaren-overhemd, zwarte broek en gympen. Bijna onherkenbaar. Alonso heeft de afgelopen tijd verschillende dingen gedaan: een rallywagen getest, hij heeft de duurraces in Daytona en Sebring de afgelopen maand gewonnen. Nu is hij weer hier omdat hij dinsdag en woensdag banden zal testen voor McLaren, het team dat hem nog steeds betaalt. Of hij terugkomt in de Formule 1 werd hem vandaag vaak gevraagd, maar Alonso antwoordde ‘in principe niet’. Toch hield hij de deur op een kier. “Als er zich een mooie kans voordoet, wie weet?” Het zou wat zijn, al acht ik de kans op een rentree niet heel groot.”

Corinna Schumacher. Foto: Motorsport Images

Alleen Alonso’s terugkeer maakt het nog niet ‘de dag van de terugkeer’.
“Nee. Er was vandaag ook de terugkeer van Corinna Schumacher, de vrouw van Michael, waarvan niemand weet hoe het precies met zijn fysieke en geestelijke conditie is. Ze was hier vandaag om haar zoon Mick te zien debuteren in de Formule 2. Dat verliep niet heel spectaculair, hij kwalificeerde zich als tiende. Desalniettemin was moeder Corinna vanzelfsprekend trots. Dit was de eerste keer sinds lange tijd dat ze weer in de paddock van de Formule 1 was: toch bijzonder.”

Ook bij Williams keerde iemand terug.
“Williams kondigde de rentree aan van Patrick Head. Die was vandaag weliswaar niet lijfelijk in de paddock, Williams maakte bekend dat hij als consultant bij het team aan de slag gaat. Opvallend. Head was een grote naam in de jaren 80, een van de mensen achter de successen destijds van Williams. Het is de vraag wat hij kan uitrichten, want Williams’ FW42 was vandaag andermaal met afstand de traagste auto van het veld. Wat kan hij zijn oude liefde bieden, hij is zo lang uit de Formule 1 weggeweest? We zullen het zien, maar het lijkt op een noodgreep en zegt alles over de erbarmelijk huidige staat van Williams.”

Patrick Head met Sir Frank Williams. Foto: Motorsport Images

Naar het circuit dan, daar hadden we de terugkeer van Ferrari.
“In Australië was er het mysterie: waarom liep de auto daar niet? Er waren problemen met de koeling, met de banden… Maar vandaag domineerde het rood. Charles Leclerc was de snelste man in VT1, Sebastian Vettel in VT2. Tijdens die tweede training was Vettel ruim een halve seconde sneller dan Hamilton en bijna negentiende dan Max Verstappen. Ferrari lijkt zich te hebben hervonden en presenteerde zich in Bahrein heel erg sterk. Vettel heeft hier de laatste twee races gewonnen, dus het ziet er heel goed voor ze uit.”

En hoe ziet het eruit voor Max Verstappen?
“Die werd in VT2 zesde achter beide Mercedessen en beide Ferrari’s, én Nico Hulkenberg, die de vijfde tijd klokte. Max Verstappen concludeerde dat de longruns goed waren, maar dat er nog het nodige werk aan de winkel is voor de snelle kwalificatierondjes.”

Foto: Motorsport Images