In de rubriek ‘Even vragen aan…’ bellen we met onze verslaggever ter plaatse om bij te praten over hoe het Grand Prix-weekend verloopt. Vanuit Japan hebben we André Venema aan de lijn over de vorm van Lewis Hamilton, de fans in Japan en de lichaamstaal van Max Verstappen. “Bij Red Bull is nog heel veel werk aan de winkel.”

André, het is natuurlijk pas vrijdag, maar Lewis Hamilton sloot vandaag beide trainingen op Suzuka als snelste af. Is Mercedes het te kloppen team hier in Japan?
“Ja, je kunt wel zeggen dat Mercedes weer ouderwets dominant is. Dat was in Sotsji al zo en hier in Suzuka lijkt het verschil op basis van de twee vrije trainingen nog groter. Lewis Hamilton is momenteel een klasse apart: de titel gloort voor hem. Als hij hier wint en Vettel wordt derde, wat zomaar kan als Bottas weer als tweede finisht of via een teamorder plaats moet maken voor Hamilton, dan is het verschil zestig punten en kan hij in Amerika al kampioen worden. Hamilton is echt op dreef, hij ruikt de stal. Vanochtend kwam hij voor de eerste training aan toen de sessie al tien minuten bezig was. Op zijn stepje, volkomen relaxed en in balans. Hamilton is klaar om de genadeklap uit te delen.”

Ferrari kan Mercedes nog niet volgen op Suzuka.

Ferrari lijkt nog wat tekort te komen, of hebben zij nog niet het achterste van de tong laten zien?
“Zo ziet het er wel naar uit. Vettel zei gisteren al voor de grap: misschien moeten we maar bananenschillen uit de auto gaan gooien. Mercedes is toch echt weer nummer één. Ferrari komt op vrijdag wel vaker minder goed voor de dag, maar eerder in het seizoen wisten zij die achterstand overnacht weg te werken en zaten ze er op zaterdag met een onsje extra kwalificatievermogen toch goed bij. In Sotsji was dat niet zo en in Suzuka zijn de voortekenen evenmin goed, dus het gaat lastig worden voor Vettel en co. Je merkt het ook aan alles. Ferrari zegt wel steeds dat het een plan heeft en hoop koestert, ze kunnen natuurlijk ook weinig anders zeggen, maar ik heb het idee dat ze wel beseffen dat ze opnieuw geen wereldkampioen gaan worden.”

Verstappen had een moeizame vrijdag in Japan.

Red Bull eindigde beide trainingen op een ruime seconde van de snelste tijd. Hoe schat je de kansen in van Verstappen en Ricciardo?
“Verstappen zei na afloop van VT2: ik heb van geen enkele ronde genoten vandaag. De auto heeft geen balans en ook andere problemen. Dat zag je na de training: Verstappen was sikkeneurig. Je kunt bij hem altijd aflezen hoe zijn gemoedstoestand is en die was vandaag niet geweldig. Bij Red Bull is nog veel werk aan de winkel. Als ze de auto op orde krijgen, denken ze te kunnen vechten met Ferrari, bijvoorbeeld om P3 in de kwalificatie. Misschien is het wat optimistisch, maar Verstappen zit er normaal gesproken niet ver naast met zijn voorspellingen.”

Over voorspellingen gesproken: we horen veel over slecht weer in Japan, maar vandaag waren beide trainingen droog. Is er kans op regen dit weekend?
“Het weer kan zeker zaterdag een thema worden, want er raast een tyfoon richting Japan. De verwachting is dat deze Suzuka licht zal scheren en dat we zaterdagochtend regen krijgen, dus in VT3 en misschien ook de kwalificatie. Als het in de kwalificatie regent heb je meteen een heel ander speelveld. Inhalen is erg lastig, dus de kwalificatie is zeer bepalend. De regen zou dan een smaakmaker kunnen worden. Voor de race zondag is de voorspelling overigens dat het droog blijft, warm en zonnig is.”

Voor de Japanse fans maken de weersomstandigheden weinig uit: die zijn hoe dan ook massaal aanwezig.
“Inderdaad. Het is ongelofelijk wat je hier allemaal ziet bij de fans. Mensen doen veel moeite en willen heel graag laten zien welke coureur of welk team ze steunen. Je ziet hier de vreemdste creaties, van roze pink panthers tot iemand met een digitaal uitslagenbord op zijn hoofd. Elk jaar weer word je hier verrast door de inventiviteit van de fans. Het is mede wat de Japanse Grand Prix zo bijzonder maakt.”

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. statistics, marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.