De promotors van zestien races op de Formule 1-kalender hebben stevige kritiek op Liberty Media. In een statement uiten zij hun zorgen over de huidige staat van de Formule 1 en het gebrek aan toekomstplannen van Liberty. “Iedereen is ontstemd.”

De promotors van Grands Prix zijn sinds 2012 verenigd in de zogenaamde FOPA, de Formula One Promotors Association. Onder leiding van voorzitter Stuart Pringle (de eigenaar van het Britse Silverstone) behartigen zij de belangen van de circuits. Zestien van de 21 promotors hebben het statement ondertekend waarin zij hun zorgen uit de Formule 1. Ze zijn kritisch over de televisierechten, het gebrek aan toekomstperspectief en de opkomst van nieuwe races.

Liberty-voorman Chase Carey. © Motorsport Images.

De televisierechten van de Formule 1 zijn de laatste jaren in steeds meer landen naar betaalzenders gegaan. Veel van die deals zijn gesloten door Bernie Ecclestone, de voorganger van Liberty. De promotors zijn niet blij met de huidige omstandigheden. “Het is niet in het langetermijnbelang van de sport dat fans geen vrije toegang meer hebben tot content en uitzendingen”, stelt FOPA in het statement.

Geen duidelijkheid
Verder is de groep organisatoren kritisch op Liberty Media. De eigenaar van de Formule 1 heeft volgens FOPA geen duidelijke toekomstvisie en het ontbreekt aan samenwerking. “Er is een gebrek aan duidelijkheid over nieuwe initiatieven in de Formule 1”, aldus FOPA, “en een gebrek aan samenwerking met promotors bij de implementatie daarvan.”

Een ander punt van kritiek is de opkomst van nieuwe Grands Prix. Liberty maakt er geen geheim van nieuwe markten te willen aanboren met de Formule 1, maar races op de bestaande kalender zijn daar de dupe van. Liberty doet dat onder meer door nieuwe locaties – zoals Miami – voor een lagere prijs op de kalender te plaatsen, en dat is tegen het zere been van de promotors, die moeite hebben om hun races op de kalender te behouden vanwege de hoge kosten. “Nieuwe races moeten niet geïntroduceerd worden ten koste van bestaande evenementen”, stellen de organisatoren.

Liberty biedt Miami relatief goedkoop de kans om een GP te organiseren, terwijl bestaande races het moeilijk hebben. © Red Bull.

Tegenover de Daily Mail verklaart voorzitter Pringle dat de nood aan de man is. “Iedereen is ontstemd; de ideeën van Liberty zijn onsamenhangend. We zijn tot nu toe allemaal meegaand en stil geweest, maar we hebben grote zorgen over de toekomstige gezondheid van de sport onder de mensen die het nu runnen.”

De FOPA hamert dan ook op verandering aan de vooravond van het seizoen 2019. “Nu we een nieuw seizoen van de sport ingaan die we al decennia promoten, zoeken de promotors meer samenwerking voor de ontwikkeling van het kampioenschap én de mogelijkheid om hun ervaring en expertise aan te bieden als partnerschap met de Formule 1 en de FIA.”

De zestien organisatoren die het statement ondertekend hebben zijn volgens de BBC Australië, Azerbeidzjan, België, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Mexico, Oostenrijk, Singapore, Spanje, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

De opkomst van nieuwe Grands Prix, zoals Vietnam, baart de promotors zorgen. © Red Bull.