Hard, medium, soft: zo heten de banden vanaf 2019 bij elke Grand Prix, als het aan de Formule 1 zelf ligt. Hoewel bandenleverancier Pirelli nog wel met meer verschillende compounds dan dat blijft werken, moet het vast hanteren van deze aanduidingen de sport makkelijker te volgen maken.

Pirelli’s reeks droogweerbanden bestaat momenteel uit zeven verschillende soorten, ofwel compounds. Voor elk raceweekend kiest de bandenleverancier er drie uit, wat combinaties als hypersoft, ultrasoft en supersoft kan opleveren, maar ook, bijvoorbeeld, soft, hard en superhard. Te verwarrend, vinden Formule 1-eigenaar Liberty Media en de FIA nu, dus dat gaat mogelijk veranderen.

“De FIA en Liberty Media hebben ons gevraagd de banden vanaf volgend jaar gewoon de hard, medium en soft te noemen, ongeacht welke compounds we daadwerkelijk meenemen”, vertelt Pirelli-topman Mario Isola. Vermoedelijk telt Pirelli’s reeks slicks voor 2019 zes soorten banden, maar de drie gekozen compounds krijgen dan voor elk raceweekend dus nieuwe noemers toegewezen.

Op basis van hardheid worden de banden dan de hard, medium en soft genoemd, met elk raceweekend voor elke soort dezelfde vaste kleur. Dat is dan dus ongeacht hoe ze bij Pirelli zelf bekend staan.”Wij weten dan natuurlijk wel of de hard bandtype B is en de medium compound D, of wat dan ook, en zullen dat ook communiceren, maar dit moet het toegankelijker maken voor de fans”, zegt Isola.

De verandering is nog geen gedane zaak, maar Pirelli neemt het wel in overweging. Het voorstel komt ook niet uit de lucht vallen. Een antal coureurs, waaronder Max Verstappen, heeft er ook al eens over gesproken dat deze aanpak het makkelijker maakt voor fans. Het past verder binnen het streven de Formule 1 beter te begrijpen te maken voor (casual) kijkers.