Voor Nyck de Vries is een sterk optreden in de hoofdrace van de Formule 2 op Monza onbeloond gebleven. Na bijna de hele race kampioenschapsleider Charles Leclerc achter zich te hebben gehouden, haakten de twee in de slotronde in elkaar. 

 

Na een vijftal ronden achter de safetycar over de natte baan mocht het startveld zich alsnog op de grid formeren. Ferrucci zorgde ervoor dat de start nog een ronde werd uitgesteld, maar daarna kon het veld dan echt los. De Vries had een beduidend betere start dan polesitter Matsushita en ging onbedreigd op de eerste chicane af. Dat was echter zonder Markelov gerekend, die met een wel heel ambitieuze actie De Vries nog probeerde uit te remmen. Door de touche moest De Vries even uitwijken, maar hij kon alsnog de leiding behouden.

Vanaf een ongebruikelijk lage, zevende startpositie werkte Leclerc, die dit seizoen al zeven keer van pole vertrok, zich al snel op naar de tweede plaats. Hij had inmiddels al wel een paar seconden achterstand op De Vries, maar snoepte ronde per ronde telkens wat van af. De achtervolging vergde echter veel van zijn banden, waardoor Leclerc wel aan de staart van De Vries wist te komen, maar geen aanval kon wagen.

De koplopers moesten hun pitstop zo lang mogelijk uitstellen om niet in het drukke verkeer terug op de baan te komen. Dat gaf Leclerc de gelegenheid weer de aansluiting te vinden bij De Vries, terwijl Rowland met een aantal snelle ronden tot op zeven seconden naderde. Leclerc dook als eerste van de topdrie de pits in, met nog vijf ronden te gaan. De Vries reed een ronde langer door, maar behield de leiding. Doordat bij Rowland een band niet goed was gemonteerd, moest de safetycar weer in actie komen.

Met nog twee ronden te gaan kon de race worden hervat. De Vries kwam direct onder druk van Leclerc, maar die verremde zich voor de eerste bocht. Door de chicane af te snijden, kwam Leclerc wel op kop, maar moest die positie teruggeven. Ghiotto maakte handig gebruik van de situatie en stak De Vries voorbij. Bij het ingaan van de laatste ronde verremde ook hij zich in de chicane. Daarachter kwam De Vries bij het accelereren uit de bocht in aanraking met Leclerc, waardoor Ghiotto goed weg kwam met zijn uitstapje. De Vries liep bij de touche een lekke band op en daardoor restte voor hem alleen een cynisch applausje van Leclerc. “Well done Nyck”, uitte de Monegask zijn frustratie.