Jules Bianchi is dinsdagochtend begraven in Nice. Zijn familie, vrienden en Formule 1-collega’s brachten daarbij een eerbetoon aan de Fransman, die afgelopen vrijdag overleed.

Bianchi, die 25 is geworden, is ter ruste gelegd in zijn geboorteplaats Nice. Hij lag daar ook al in het ziekenhuis, nadat hij in oktober van 2014 zwaar hoofdletsel opliep toen hij vreselijk crashte tijdens de Grand Prix van Japan. Bianchi lag sindsdien in coma – eerst in Japan en daarna in Frankrijk – en is ondanks dat hij altijd is blijven vechten niet meer bijgekomen.

Een groot aantal (oud-)Formule 1-coureurs was aanwezig bij de begravenis van Bianchi. Onder hen waren onder meer Lewis Hamilton, Pastor Maldonado, Nico Rosberg, Daniel Ricciardo, Daniil Kvyat, Adrian Sutil, Jenson Button, Alain Prost en Max Chilton.

Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel, Williams-coureur Felipe Massa en Lotus-rijder Pastor Maldonado droegen samen met onder meer Bianchi’s landgenoten Jean-Eric Vergne en Romain Grosjean de kist, waarop Bianchi’s helm was geplaatst.

Namens de internationale autosportfederatie FIA was president Jean Todt aanwezig. Zijn zoon Nicolas, die Bianchi’s manager was, was eveneens aanwezig. Namens Marussia, het team waarvoor Bianchi al zijn 34 Grands Prix reed, waren directeur Graeme Lowdon en teambaas John Booth er.

Tijdens de ceremonie, waar veel publiek voor was uitgelopen, maakten meerdere familieleden van Bianchi gezamenlijk een korte speech. Door Motorsport.com wordt deze – deels – als volgt geciteerd: “We zullen sterk zijn, voor jou. Je moed, kracht en respectvolle houding zullen voor altijd door en in ons voortleven.”

“Zelfs als we bang of verdrietig zijn, weten we dat jij er altijd voor ons bent. Om ons te beschermen, wat er ook gebeurt. Het wordt pijnlijk, zonder jou, maar weet alsjeblieft dat we altijd van je zullen blijven houden.”