Ferrari heeft de aanstelling van haar voormalige president Luca di Montezemolo als bestuursvoorzitter van de Formula One Group geblokkeerd. Dat berichten de Gazzetta dello Sport en Sport Bild.

Di Montezemolo werd vorige week aangesteld als non-executive director van de bestuursraad van de Formula One Group, maar grootaandeelhouder CVC Capital had de voormalige Ferrari-preses eigenlijk als bestuursvoorzitter willen hebben, berichten de Gazzetta dello Sport en Sport Bild.

Als bestuursvoorzitter van de Formula One Group had Di Montezemolo samen moeten werken met en toezicht moeten houden op Bernie Ecclestone, de grote commerciële exploitant van de Formule 1, maar daar heeft Ferrari dus een stokje voor gestoken, volgens de Gazzetta dello Sport en Sport Bild.

Waarom de Scuderia de aanstelling heeft geblokkeerd, weten beide publicaties niet precies te melden, behalve dat ze allebei naar de nieuwe Ferrari-president Sergio Marchionne – Di Montezemolo’s opvolger – wijzen als degene die dwars lag.

Sport Bild bericht dat Marchionne tijdens een vergadering van de Strategy Group geleerd zou hebben over de plannen die CVC Capital met Di Montezemolo had, waarop de nieuwe Ferrari-topman CVC er van zou hebben overtuigd toch niet voor zijn voorganger te gaan als bestuursvoorzitter.

Het gevolg van dit alles is dat Peter Brabeck-Letmathe ondanks aanhoudende gezondheidsklachten nog altijd officieel bestuursvoorzitter van de Formula One Group is. Brabeck-Letmathe zou deze functie echter willen neerleggen en volgens Ecclestone wordt er ook naar een vervanger gezocht.

Update 23-12:
Sergio Marchionne heeft in de Italiaanse pers ontkend dat hij degene was die de aanstelling van Di Montezemolo als bestuursvoorzitter heeft tegengehouden, al heeft hij daarbij ook toegegeven dat hij ‘uit principe’ tegen de benoeming gestemd zou hebben als het op hem was aangekomen.

Marchionne zou dit hebben gedaan omdat het in zijn ogen niet eerlijk tegenover de andere teams zou zijn geweest als een voormalige Ferrari-man een dergelijke functie zou hebben gekregen. Om die reden zegt hij destijds ook vraagtekens te hebben gehad bij de benoeming van voormalig Ferrari-teambaas Jean Todt tot FIA-president in 2009.