FIA-president Jean Todt heeft bevestigd dat er een aantal geïnteresseerde partijen zijn die overwegen een Formule 1-team te beginnen.

“Geruchten zijn er altijd, maar er zijn inderdaad een aantal potentiële teams die interesse hebben getoond”, wordt Todt geciteerd door Motosport.com. Gevraagd om hoeveel partijen het gaat, antwoordt Todt met een kort maar duidelijk: “Niet veel.”

Todt noemt ook geen namen, maar sinds het raceweekend in Canada zingen er geruchten rond dat er een project op poten wordt gezet met geld uit China, maar waarvoor Engeland de operationele thuisbasis zou zijn. Personeelsleden van verscheidene al bestaande teams zouden ook al benaderd zijn.

De FIA zou op zich open staan voor meer teams, zegt Todt. “We hebben nu tien teams, maar idealiter zouden we er twaalf hebben. Er liggen dus kansen, zolang zich één of twee sterke kandidaten melden.” Volgens Todt is het namelijk wel cruciaal dat potentiële nieuwe teams bewijzen serieus te zijn.

FIA-president Todt.

De eerste stappen van een (eventuele) aanmeldingsprocedures zijn namelijk de nodige checks en onderzoeken door de FIA, naar zaken zoals de aanwezige kennis en (financiële) middelen van een potentieel nieuw team.

“Als het om een grote autofabrikant gaat, is zo’n proces niet zo ingewikkeld. Gaat het om een privéteam, dan moet je voorzichtiger zijn. Zodra je zeker bent dat de inschrijving serieus is en het om capabele mensen gaat, zoals een paar jaar terug met Haas, kun je verder met het proces.”

Aangezien het huidige seizoen al halverwege is, acht Todt de kans echter uitgesloten dat er in 2018 al een nieuw team op de grid staat. “Het zou dom zijn om te denken dat je nu in acht maanden, of zelfs minder, als compleet nieuw team helemaal klaar voor de start kan zijn.”

Achter de schermen gonst het van de geruchten over een mogelijk nieuw team.