In de paddock klinken vage geruchten over een nieuw Formule 1-team dat van de grond komt. Het team zou zijn basis hebben in Engeland, maar gefinancierd worden met Chinees geld.

Verschillende teams hielden zich in Montréal bezig met het mysterie. Red Bull-teambaas Christian Horner geeft in Auto Motor und Sport toe dat er al meer aan de hand lijkt te zijn: “Sommige van onze medewerkers zijn gevraagd of ze geïnteresseerd zijn om te gaan werken bij een nieuw team.”

Veel meer lijkt er niet over het mysterieuze team bekend te zijn. Formule 1-directeur Ross Brawn zegt geen specifiek voorstel te hebben ontvangen. “In de afgelopen maanden hebben we meerdere belangstellenden gehad, maar tot dusver geen concreet plan ontvangen. De geïnteresseerden willen vooral weten of we reglementen veranderen, zodat zij zich hierop kunnen focussen. Wij hebben daarop geantwoord dat deze reglementen tot en met 2020 zijn vastgelegd. Hierdoor leek de belangstelling af te nemen”, legt Brawn uit. Ook het garant moeten staan met een financieel plan voor minimaal 5 jaar en de toelatingssom van 20 miljoen dollar vormen flinke drempels.

Horner zet zo zijn vraagtekens bij de geruchten. Hij vraagt zich af of het überhaupt mogelijk is dat er volgend jaar nog een nieuw team bij komt. “Het lijkt mij al te laat.” Het hoeft natuurlijk ook geen compleet nieuw team te zijn. De mysterieuze partij zou het Britse Oxfordshire als uitvalsbasis hebben, in dezelfde regio als Manor Racing, het team dat vorig jaar de stekker eruit trok door een gebrek aan investeerders. Dit probleem zou opgelost kunnen worden met een geldschieter uit China. Dit gerucht wordt ondersteund door de beweringen dat voormalig Manor-medewerkers zich inmiddels bij het project aangesloten zouden hebben. Manor schermde voor haar faillissement ook met interesse van investeerders uit China.