Hoewel de FIA en haar president Jean Todt zich er niet openlijk over hebben uitgelaten, bestaan er binnen de internationale autosportfederatie wel degelijk twijfels over de Grand Prix van Rusland.

Dat verklaart FIA-kopstuk Ari Vatanen. De Fin, die in 2009 nog een tegenstander van Todt was in de race om het FIA-presidentschap, is los daarvan een goede vriend van Todt en vertelt aan The Telegraph dat de FIA-president achter gesloten deuren heeft toegeven dat hij zich, zoals wel meer mensen binnen de FIA, zorgen maakt om het doorgaan van de inaugurele Grand Prix van Rusland.

Vatanen, voorzitter van de FIA closed road commission en de Estse autosportbond, is zelf tegen de race en roept op tot het schrappen ervan. “Als we naar Rusland gaan, keuren we het bloedvergiet waar ze verantwoordelijk voor zijn in Oekraïne namelijk stilzwijgend goed, terwijl onze aanwezigheid tevens voor propaganda-doeleinden gebruikt kan worden”, stelt hij.

Aan de vaak gebezigde uitspraak dat de Formule 1 – en de sport in het algemeen – zich niet met politiek moeten inlaten, heeft Vatanen geen boodschap. “Want het regime in Rusland vermengt de politiek en sport zelf op onverholen wijze, dus wij moeten daarop reageren en het is nu aan Bernie Ecclestone (de commerciële uitbater van de Formule 1, red.) om de race af te gelasten”, vindt Vatanen.

Vatanen benadrukt nog wel dat Todt het mogelijk ‘niet eens is met alles wat ik zeg’. “Maar hij weet hoe ik er over denk en volgens mij is hij het tot op zekere hoogte zeker met me eens. Jean zit alleen niet in een positie om zich overal openlijk over uit te laten. Zijn handen zijn gebonden door zijn ambt, terwijl ik wel de vrijheid heb om te zeggen wat ik denk.”

Dat hij zich nu uitspreekt, doet Vatanen niet alleen om zijn mening te geven, maar ook om Todt ruimte te geven om (eventueel) actie te ondernemen. “Jean kan niet van de ene op andere dag een ingrijpende beslissing nemen, maar het balletje kan wel aan het rollen worden gebracht als anderen er over spreken, waarna er reuring ontstaat en actie ondernomen kan worden.”

De Grand Prix van Rusland staat dit jaar voor het eerst op de kalender en het raceweekend wordt van 10 t/m 12 oktober gehouden op het Sochi International Street Circuit in Sotsji. Door de situatie in Oekraïne en de Europese sancties tegen Rusland is al veel gezegd en geschreven over de toekomst van de race, maar Ecclestone wil vooralsnog nergens van weten en de race gewoon houden.