Bij de rijdersbriefing op vrijdag heeft de FIA een nieuwe potentiële cockpitbescherming  geïntroduceerd. Het zogenaamde ‘schild’ zou een alternatief zijn voor de halo.

Het is slechts een concept en het is ook nog niet goed getest, maar het zou gaan om een scherm dat verder naar voren reikt dan de halo en het zogenaamde aeroscreen van Red Bull. Dit ontwerp zou er volgens de FIA mooier uitzien dan de halo, maar biedt wel minder bescherming dan de cockpitring. De briefing werd gebruikt om feedback te krijgen van de coureurs over de plannen.

Haas-coureur Kevin Magnussen vindt het prima zoals het is, zijn teamgenoot Romain Grosjean claimt dat de meningen verdeeld zijn. “Sommigen willen zo snel mogelijk de halo op de cockpit en sommigen willen helemaal niks. Ik ben zelf tegen het schild, het aeroscreen en de halo. F1 is weer terug waar het hoort te zijn, cool met agressieve auto’s.”

Toro Rosso’s Daniil Kvyat zet zijn vraagtekens bij de zichtbaarheid door het schild. “Het is niet zoals de halo, het is zelfs slechter dan dat” vindt de Rus. “We kunnen er niks door zien en het schild zal alleen maar vies worden. Ik geloof niet in dit project.”

Vanaf 2018 wordt er een vorm van cockpitbescherming geïntroduceerd in de Formule 1. Na 30 april wordt de nieuwe regelgeving afgerond. Voor die tijd kunnen teams nog met meerderheid van de stemmen iets veranderen, als ze dat willen. Daarna is een unaniem besluit nodig.