De FIA World Motor Sport Council heeft de Formule 1-kalender voor 2016 geratificeerd, waarmee deze definitief is. Net als de afgelopen twee jaar begint het seizoen in Australië en eindigt het in Abu Dhabi.

Zoals eerder bericht begint het nieuwe Formule 1-seizoen wel wat eerder dan aanvankelijk gepland. Waar Bernie Ecclestone seizoen 2016 eerst nog begin april wilde aftrappen in Melbourne, staat de Australische seizoensopener nu ingepland voor het derde weekend van maart.

Ook zijn er een aantal races van plaats op de kalender veranderd. Zo gaat de Formule 1 in 2016 in het voorjaar naar Rusland, in plaats van het najaar, terwijl Maleisië juist van in het begin van het jaar naar later in het seizoen is verplaatst. Verder zijn er nog wat kleine verschuivingen.

Net als dit jaar loopt het seizoen door tot en met het laatste weekend van november, maar er staan in 2016 wel extra Grands Prix op de kalender. Zo is er een race bij gekomen in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, welke de titel van ‘Grand Prix van Europa’ heeft gekregen. 

De andere toevoeging is de Grote Prijs van Duitsland. Deze race keert na één jaar afwezigheid terug. In 2015 ging de Duitse Grand Prix niet door wegens geldproblemen bij de Nürburgring en was het te laat voor Hockenheim om in te springen. In 2016 gaat de Formule 1 weer naar Hockenheim.

Met het recordaantal van 21 races op de Formule 1-kalender, maar een net zo lange looptijd voor het huidige seizoen, is het aantal pauzes tussen de races afgenomen. Zo staan er zes zogenaamde back-to-back Grands Prix op de kalender. Wel is de zomerpauze van drie weken behouden.

De volledige Formule 1-kalender voor 2016 ziet er als volgt uit:

Datum         Grand Prix    
20 maart Australië    
3 april Bahrein
17 april China
1 mei Rusland
15 mei Spanje
29 mei Monaco
12 juni Canada
19 juni Azerbeidzjan    
3 juli Oostenrijk
10 juli Engeland
24 juli Hongarije
31 juli Duitsland
28 augustus     België
4 september     Italië
18 september     Singapore
2 oktober Maleisië
9 oktober Japan
23 oktober Amerika
6 november     Mexico
13 november     Brazilië
27 november Abu Dhabi