De FIA bespreekt vandaag de kalender voor 2016, maar de organisatie van de openingsrace in Australië heeft al bevestigd dat volgend Formule 1-seizoen niet op 3 april begint zoals eerder aangekondigd, maar al op 20 maart.

In juli maakte de FIA een voorlopige kalender bekend met 21 races, waarvan de Grand Prix van Australië de eerste zou zijn op 3 april. De organisatie van de race in Melbourne laat nu weten dat het evenement twee weken naar voren is gehaald. Daarbij geeft het aan dat er meer veranderingen in de kalender verwacht worden. 

De voorlopige versie stuitte vooral op verzet bij Singapore, dat het niet fijn vond dat een week later de Grand Prix van Maleisië zou worden gehouden. Logistiek gezien is dat een logische combinatie, maar de organisatie in Singapore is bang dat het ten koste gaat van de bezoekcijfers. 

Om Singapore en Maleisië uit elkaar te halen, werd eerst gekeken of het mogelijk was het slot van het seizoen te verplaatsen, maar dat zou te dicht op de kerstperiode komen. Drie races in drie weken, met Japan tussen Singapore en Maleisië in, zagen de teams ook niet zitten. Bovendien vinden zij een zomerstop van slechts tweek weken te kort. En dus is er nu voor gekozen de start van het seizoen te vervroegen. 

De eerdere start van het seizoen is slecht nieuws voor de teams die nog geen motordeal hebben voor 2016. Zij hebben nu immers nog minder tijd om de nieuwe auto af te stemmen op de karakteristieken van een nieuwe krachtbron.