De FIA gaat deze week nieuwe technische regels voor 2023 voorleggen aan het World Motor Sport Council. Het gaat om regels die het porpoising van de bolides moet verminderen.

De Formule 1-teams stonden voor een grote uitdaging met het nieuwe regelpakket voor 2022, maar voor meerdere teams kwam het porpoising, het gestuiter van de bolides, als een nare verrassing. Met name Mercedes worstelde ermee, maar de zorgen gingen al snel van prestaties naar de gezondheid van de coureurs. Meerdere coureurs uitten hun zorgen over de fysieke gevolgen van het gestuiter.

Daarop besloot de FIA om te kijken naar mogelijke oplossingen. De eerste oplossing, een technische richtlijn om het porpoising meer in kaart te krijgen, gaat vanaf de Grand Prix van België van kracht. Dan moeten de teams binnen een vastgestelde limiet van verticale schommelingen zitten, anders moet de afstelling aangepast worden. Blijft het team dan nog niet binnen de limiet, kan dat tot een diskwalificatie leiden. Het leidde tot kritiek van teams, waaronder Red Bull, omdat de FIA hierdoor kan spelen met de afstellingen van de teams.

Lees ook: FIA voert technische richtlijn porpoising pas vanaf GP België in

Om het porpoising op middellange termijn te verminderen wil de FIA voor 2023 nieuwe technische regels introduceren. Het gaat daarbij om twee aanpassingen van de technische regels: de vloerrand wordt met enkele millimeters verhoogd, net als de onderkant van de diffuser. Bovendien zal de FIA strenger zijn bij de laterale buigtests van de vloer en zal er een nauwkeurige sensor geplaatst worden om de ‘aerodynamische oscillatie te kwantificeren’.

Dit voorstel zal deze week voorgelegd worden aan het World Motor Sport Council, waar het goedgekeurd moet worden alvorens het ingevoerd wordt. “Na het porpoising-probleem met alle twintig Formule 1-coureurs en tien teambazen te hebben besproken, ben ik blij te kunnen bevestigen dat we deze week aangepaste technische reglementen voor 2023 zullen indienen bij het WMSC om dit aan te pakken, naast de maatregelen die al zijn genomen voor de rest van dit seizoen”, schrijft FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem op Twitter.