Werd het gerucht een paar dagen geleden al de wereld in gebracht, nu is het dan officieel: de FIA legt per direct flinke beperkingen op aan de teams in het radioverkeer met hun coureurs. Advies over rijstijl is nu uit den boze.

De mededeling werd overgebracht aan de teams door race director Charlie Whiting. Die meldt dat met onmiddellijke ingang artikel 20.1, waarin staat dat de coureur zijn auto alleen en zonder hulp moet besturen, strenger gehanteerd zal worden. “Radiocontact tussen team en coureur waarin advies over de prestaties van de auto of de rijder wordt gegeven, is verboden”, aldus Whiting.

In de praktijk zal de maatregel ervoor zorgen dat engineers en teambazen hun coureurs in het vervolg niet meer mogen vertellen hoe met de banden om te gaan, of welk tempo ze moeten rijden om hun concurrenten voor te blijven of benzine te sparen. Dezelfde informatie dan maar via het schermpje op het stuur doorgeven, is er niet bij: “Ook dataverzending van de pits naar de auto blijft verboden”, verzekert Whiting.

Oud-wereldkampioen Alain Prost is het volmondig met de beperking eens, zo laat hij aan Autosport weten. “Als het publiek die radioberichten hoort, dan is dat beslist een slechte zaak, want dan zouden ze kunnen denken dat de Formule 1 te makkelijk is geworden, dat de coureurs geholpen worden. Terwijl dat niet helemaal waar hoeft te zijn.”

Prosts kritiek op de uitgezonde radiocommunicatie gaat zelfs nog wat verder. “Die berichten waarin ze Charlie Whiting om een straf voor een tegenstander vragen als ze geraakt zijn moeten ook worden verboden”, fulmineert de Fransman. “Dat zou een coureur sowieso niet moeten doen. En als ze het al doen, dan zou het in ieder geval niet uitgezonden moeten worden.”