De FIA zegt Liberty Media te verwelkomen als investeerder, maar wil meer weten over de deal en plannen alvorens het in kan schatten wat dit voor de Formule 1 betekent.

Dat maakt de autosportbond, de regelgever achter de Formule 1, duidelijk in een statement aangaande de verkoop van het controlerend belang in de sport door CVC Capital aan Liberty Media.

De FIA zegt ‘geen partij’ te zijn geweest in die onderhandelingen. De autosportfederatie wacht daarom op ‘meer informatie’ en wil graag met de betrokken partijen in gesprek: “Om te kijken wat de gevolgen zijn voor de exploitatie van het grootste FIA-kampioenschap.”

FIA-voorzitter Jean Todt voegt daar persoonlijk nog aan toe dat het ‘afwachten is’ wat de verkoop voor de Formule 1 betekent, maar ook dat de FIA  deze ‘langetermijninvestering’ verwelkomt.

Todt erkent verder dat Liberty Media over veel expertise beschikt waar het ‘sport, media en entertainment betreft’. “We verheugen ons erop in de toekomst nauw met ze samen te werken om de Formule 1 verder te ontwikkelen en wereldwijd nieuwe generaties autosportfans te bereiken.”

De deal
Liberty Media heeft in de eerste plaats een belang van 18.7 procent in de Formule 1 genomen. De bedoeling is dat dit in kwartaal één van 2017 wordt uitgebreid naar 35,3 procent waarbij het dan ook de stemrechten overneemt van de vorige grootaandeelhouder CVC Capital en het dus voor het zeggen krijgt.

Voor het daar van komt, moet de FIA de deal echter nog ratificeren. De internationale autosportbond heeft als licentie- en regelgever een veto-stem in elke deal aangaande het controlerend belang in de Formule 1.