Adderly Fong moest bijna twee seconden toegeven op Sauber-teamgenoot Esteban Gutiérrez, maar kijkt toch voldaan terug op zijn eerste optreden in een officiële F1-sessie.

“Het was een goede sessie”, stelt Fong, die alleen de Caterham van Will Stevens nog achter zich hield. Fong had in Valencia al eens voor Sauber getest in een C31. “Maar dat is een compleet andere auto”, constateert hij. “Door de hoge temperaturen was het bovendien moeilijk om de banden goed te houden. Ik was waarschijnlijk iets te gretig. Ik wilde zo snel mogelijk op het gas gaan, maar die rijstijl kostte me tijd, vooral in de langzame bochten.”

“Maar daar is de eerste vrije training ook voor bedoeld”, vervolgt Fong. “Een nieuwe auto leren kennen en gewend raken aan de procedures. Ik was aan het begin een beetje overdonderd, maar na de eerste run raakte ik meer op mijn gemak. Het was gaaf om de baan te delen met rijders die ik normaal op televisie zie. Het was een fantastische ervaring.”

Adrian Sutil moest zijn auto afstaan aan Fong en was daar niet van onder de indruk. “Spijtig genoeg moest ik de eerste training missen”, zegt de Duitser. “Aan het begin van de tweede trainingen moesten we bovendien de remschijven voor vervangen. Oftewel, geen ideale voorbereiding. Maar zo is het nu eenmaal en we moeten er maar het beste van maken. We hebben nog veel werk voor de boeg.”

Esteban Gutiérrez kwam de hele dag in actie. “Een positieve dag”, noemt hij het. “Eindelijk kon ik weer eens beide trainingen rijden. Het was een ook productieve dag, al had ik nog niet het tempo waarop ik had gehoopt. De lange runs gingen niet lekker, dus we moeten op zoek naar verbeteringen.”