*

Force India houdt hand op bij Ecclestone

Daan de Geus

Daan de Geus

2 maart 2015 10:48

Force India houdt hand op bij Ecclestone
Racepictures

Force India hoeft nog niet met de pet rond, maar heeft wel de hand opgehouden bij Formule 1-baas Bernie Ecclestone, aangezien het team – net als een aantal andere renstallen – geldproblemen heeft.

Force India’s adjunct-teambaas Robert Fernley beaamt in gesprek met Autosport dat zijn formatie bij Ecclestone heeft aangeklopt met een verzoek om financiële assistentie, aangezien het momenteel niet bepaald ruim in de liquide middelen zit.

“We hebben nog geen bijstand ontvangen, maar hopelijk komt het daar wel van. We zijn er over in gesprek en Bernie heeft zich daarbij begripvol opgesteld. Als iemand die zelf een team heeft gerund, als racer, weet hij hoe moeilijk en serieus dit soort situaties kunnen zijn”, vertelt Fernley.

De reden dat Force India in de problemen zit, volgens Fernley, is dat veel leveranciers er prompt op hebben gestaan vooraf en/of eerder betaald te worden, wat zijn weerslag heeft gehad op de cashflow van Force India.

Gevraagd of Force India de seizoensopener wel gaat halen, antwoordt Fernley dat dit ‘zoals altijd wel moet lukken’: “Maar het zal wel een flinke opgave worden. We hebben een zware winter achter de rug”, erkent Fernley, die verder nog meldt dat Force India niet het enige team is met problemen, want Lotus en Sauber zitten volgens hem in hetzelfde schuitje.

Een woordvoerder van Lotus wil daarbij niet reageren op de navraag van Autosport hoe het zit met haar financiën, behalve met de mededeling dat het de openingsrace in Australië gewoon gaat halen. Ook bij Sauber houdt men zich op de vlakte, al wordt ook daar benadrukt dat het team straks gewoon op de grid zal staan voor de seizoensouverture in Melbourne.

Goed nieuws is volgens The Times echter dat Ecclestone bereid zou zijn het in 2014 gewonnen prijzengeld eerder uit te betalen aan Force India, Lotus en Sauber. De andere teams moeten nog wil instemmen met dit plan, maar aangezien het niet om extra inkomsten gaat maar om geld dat deze renstallen sowieso toekomt, zou dit niet zo’n probleem moeten zijn.

Leveranciers
Behalve Fernley heeft ook Lotus-teambaas Gérard Lopez erop gezinspeeld dat de problemen van zijn team voortkomen uit de eis van leveranciers dat er vooruit wordt betaald. Kwaad op de leveranciers kan Fernley echter niet zijn, erkent hij, verwijzend naar hoe dit soort bedrijven geleden hebben onder het ten onder gaan van Marussia, al probeert dat uit de as te herrijzen, en Caterham. “Deze bedrijven hebben het zwaar gehad”, weet hij.

“Al onze leveranciers hebben ons de laatste jaren echter enorm goed gesteund, dus nu is het onze beurt hen bij te staan, ook al heeft dat onze voorbereidingen behoorlijk in de war geschopt”, zegt Fernley, refererend naar de vertraging die zijn team had met haar VJM08-bolide.