Force India heeft eindelijk bekend gemaakt wie er in 2012 voor het team gaan rijden: Paul di Resta mag zoals verwacht gewoon blijven en testcoureur Nico Hülkenberg krijgt promotie naar een racezitje. Adrian Sutil moet dus op zoek naar een ander team.

 

Dat Hülkenberg de vervanger van Sutil wordt, hing al tijden in de lucht, maar teambaas Vijay Mallya wilde de knoop pas na afloop van het seizoen doorhakken.

 

Eigenlijk was vooral het stoeltje dat tot voor kort aan Sutil toebehoorde een vraagteken bij Force India, want dat Di Resta zou blijven heeft door zijn warme banden met motorleverancier Mercedes en zijn sterke debuutseizoen namelijk nooit enige twijfel geleden.

 

Sutil heeft Mallya’s keuze om hem te laten blijven of vervangen door Hülkenberg desondanks vast nog heel moeilijk gemaakt, aangezien hij een prima jaar doormaakte en met name aan het eind van het seizoen sterk presteerde. Puur aan Sutils resultaten heeft het dan ook niet gelegen, want hij scoorde meer punten dan Di Resta en won ook – met minimaal verschil – het kwalificatieduel.

 

Uiteindelijk lijkt het groeipotentieel van de 24-jarige Hülkenberg – die vier jaar jonger is dan zijn landgenoot Sutil – echter de doorslag te hebben gegeven voor Mallya, die laat optekenen dat ‘Force India met Paul en Nico twee extreem getalenteerde coureurs heeft, die samen één van de spannendste rijdersduo’s op de grid vormen’.

 

Wat het schenken van Sutils racezitje aan Hülkenberg betreft is Mallya dan ook duidelijk in zijn redenen hiervoor: “Nico is ons in 2010 opgevallen als een potentiële topper en we hebben hem dit jaar als testrijder bij Force India kunnen evalueren. Ondanks dat hij niet heel veel heeft kunnen rijden, heeft hij ons genoeg laten zien om ons ervan te overtuigen dat hij een racezitje verdient.”

 

Hülkenberg zelf is ontzettend gelukkig dat hij na een jaar op de reservebank weer mag racen: “Ik vind het geweldig dat ik volgend jaar de kans krijg om voor Force India te rijden”, vertelt de coureur die er heel 2011 van heeft gebaald dat hij op zaterdag en zondag moest toekijken: “Het was geen makkelijk seizoen voor me, maar ik heb mijn best gedaan het team te helpen en te laten zien wat ik kan.”

 

“Ik ben iedereen bij Force India dan ook ontzettend dankbaar dat ze genoeg in me geloven om me deze mogelijkheid te bieden”, jubelt de Duitser verder. “Ik ben tot op het bot gemotiveerd en kan niet wachten om het team deze winter bij te staan in de ontwikkeling van de auto, zodat we komend seizoen op de goede resultaten van 2011 kunnen voortborduren.”

 

Hülkenbergs voorganger Sutil wordt na vier jaar trouwe dienst – of vijf, voor wie geneigd is zijn seizoen bij Spyker mee te tellen – dus bedankt voor alles wat hij voor het team heeft gedaan. “Adrian heeft een integrale rol binnen Force India’s groei en succes gespeeld”, erkent Mallya. “We zeggen hem nu gedag, maar wensen hem het beste voor de toekomst.”

 

Waar de ene Duitser dus plaats moet maken voor de ander, geeft Mallya aan dat het voor hem niet echt een vraagstuk is geweest of hij Di Resta moest behouden: “Hij heeft dit jaar bewezen dat ons vertrouwen in hem terecht was en we verheugen ons erop om volgend seizoen weer met hem te werken”, luidt zijn reactie op het behouden van de Schot.

 

Di Resta geeft tot slot in een korte reactie aan dat hij volgend jaar hoopt om, uiteraard samen met het team, verdere progressie te boeken. Daarnaast bedankt hij het team voor de steun die hij afgelopen seizoen heeft gekregen en prijst hij Force India vanwege de goede samenwerking en ambitie die de renstal heeft.