Force India’s adjunct-teambaas Robert Fernley denkt niet dat het team uit Silverstone er dit jaar voor de derde keer op rij in slaagt beslag te leggen op de vierde plek bij de constructeurs. De huidige nummer vier Renault ligt daarvoor al te ver voor, denkt hij.

“Realistisch gezien vechten we nu om de vijfde plek”, vertelt Fernley, na acht van de 21 races, aan Autosport. Dat komt door de tussenstand in het WK, waarin Renault vierde staat met 62 punten en Force India zesde met 28. Daar tussenin staat nog McLaren, met veertig punten, waarmee Force India volgens Fernley nog wel kan strijden, maar met Renault wordt dat ‘heel moeilijk’, denkt hij. “Natuurlijk is niks onmogelijk, maar Renault is ook gewoon erg sterk.”

Pérez ligt hier voor Renaults Nico Hülkenberg, maar in het WK staat Renault ver voor.

“Ze doen precies wat wij vorig jaar deden, toen alle middenmoters ook punten van elkaar afpakten in het begin.” De verhoudingen schommelen immers flink heen en weer tussen Renault, Haas, McLaren, Force India en soms zelfs Toro Rosso en Sauber, maar Renault is de stabiele kracht die tot nog toe in elke race punten heeft gescoord.

Force India is er in drie van de acht races niet in geslaagd te scoren, waaronder afgelopen weekend in Frankrijk. Esteban Ocon viel er uit doordat hij het slachtoffer werd van een startcrash, Sergio Pérez vanwege een probleem met de waterdruk dat tot motorfalen had kunnen leiden. “Heel teleurstellend”, zegt Fernley over dat weekend.

Force India had een opsteker goed kunnen gebruiken, want het team zit naar verluidt in financieel zwaar weer. Daarnaast blijven er berichten naar buiten komen over de juridische problemen van mede-eigenaar Vijay Mallya. Dit zorgt ook weer voor geruchten over een mogelijke overname, met een Amerikaans consortium waar Andretti Autosport mogelijk bij betrokken is dat interesse zou hebben.