Het team van Force India zou nog deze week een faillissementsaanvraag indienen en verkocht worden. De belangrijkste kandidaat om het team over te nemen lijkt daarbij Lawrence Stroll, de vader van Williams-coureur Lance Stroll.

Dat berichten het Duitse Auto Bild en Auto, Motor und Sport. Beide doorgaans goed geïnformeerde publicaties berichten daarbij dat het al enige tijd met flinke financiële problemen kampende team inzet op een doorstart onder een nieuwe eigenaar. Inmiddels zou dat vooruitzicht zo goed als zeker zijn, met interesse van meerdere partijen voor de renstal uit Silverstone.

Wordt Lawrence Stroll de nieuwe eigenaar van Force India?

In totaal zouden er vier mogelijke kopers zijn. Auto, Motor und Sport rept over interesse van twee Amerikaanse partijen, Force India’s hoofdsponsor BWT (een Oostenrijks waterbedrijf) én Lawrence Stroll, de Canadese miljardair die momenteel een flink miljoenenbedrag in het team van Williams steekt omdat zijn zoon Lance daar rijdt.

Volgens Auto Bild zou Stroll de overname zelfs al rond hebben. Wat voor bedrag ermee gemoeid zou zijn, is niet bekend, net zoals het onduidelijk is of Stroll het team in z’n geheel zou overnemen of slechts grootaandeelhouder wordt.

Van de twee huidige grootaandeelhouders, Vijay Mallya en Subrata Roy, zit Roy in de gevangenis in India en leeft Mallya in ballingschap in Engeland wegens juridische kwesties in India. De Nederlander Michiel Mol bezit nog altijd een minderheidsbelang.

Indien Stroll het team overneemt, zal dat ook consequenties hebben voor de rijdersmarkt. Zijn zoon Lance zal natuurlijk naar Force India gaan, met de vraag of het voor de Canadees mogelijk is om al dit seizoen over te stappen, of dat het pas per 2019 wordt.

Ocon stapt nu nog in bij Force India, maar de vraag is voor hoe lang nog.

Bij Force India zou Esteban Ocon verdwijnen. Van de jonge Fransman wordt gezegd dat hij al een akkoord met Renault op zak heeft. Hij zou daar teamgenoot van Nico Hülkenberg worden. Carlos Sainz wordt op zijn beurt genoemd als belangrijke kandidaat voor een McLaren-zitje, op voorspraak van landgenoot Fernando Alonso. Stoffel Vandoorne wordt daar dan kind van de rekening.

Net als in het geval van Lance Stroll is bij deze mogelijke stoelendans de vraag wanneer deze – in z’n geheel of deels – doorgang zou vinden: na afloop van het seizoen, of zodra de overname rond is. Sergio Pérez, momenteel de teamgenoot van Ocon bij Force India, zou zijn plannen voor 2019 eveneens van de overname laten afhangen. Hij wordt ook met Haas F1 in verband gebracht.