Peter van Egmond, de huisfotograaf van FORMULE 1, staat op de shortlist voor de Zilveren Camera in de categorie sport – serie. De Zilveren Camera is een prestigieuze prijs voor fotografen.

Van Egmond maakte zijn ‘Formule 1-debuut’ in 1985, bij de Grand Prix van Nederland. Eind jaren tachtig deed hij af-en-aan Grands Prix, begin jaren negentig kwam zijn carrière als Formule 1-fotograaf – voor titels als Autovisie, AutoWeek en Panorama – in een stroomversnelling en werd hij met zijn camera een vaste volger van de sport.

Lees ook: Dagboek uit Abu Dhabi: McLaren zet onze huisfotograaf Van Egmond in het zonnetje

Peter van Egmond.

Inmiddels staat de teller bijna op vijfhonderd Grands Prix voor Van Egmond, die sinds halverwege de jaren negentig ook de huisfotograaf van FORMULE 1 Magazine is. Afgelopen seizoen was hij er uiteraard weer elke race bij en waren zijn foto’s behalve in FORMULE 1 ook geregeld in alle grote kranten te zien.

Voor de Zilveren Camera doet Van Egmond mee in de categorie Sport – serie, hierin gaat het om foto’s die ofwel actuele nieuwswaarde of de achtergrond belichten. Van Egmond heeft bij zijn inzending vooral voor foto’s gekozen die een kijkje achter de schermen geven bij Max Verstappen.

“Ik heb bewust geen actiefoto’s gekozen”, zegt Van Egmond over zijn selectie. “Ik ben voor foto’s gegaan die ik bijzonder vind. Bij de meeste daarvan zie je iets van emotie, blijdschap. Niet alleen bij Max, ook bij zijn monteurs of fans.”

“Met deze foto’s vind ik dat ik goed laat zien hoe dicht ik erop zit. Een actiefoto kan iedereen, in zekere zin, maken. Maar zo’n foto als uit Oostenrijk, waar ik me in de hossende menigte monteurs heb gegooid, dat is echt een foto waarmee je het niet op veilig speelt.”
(Tekst loopt door onder de foto)

“Ik had voor die foto ook wel op een balkon kunnen gaan zitten met een telelens, maar ik stond echt middenin het gedrang en moest me staande houden terwijl ik foto’s maakte. Qua compositie is hij niet perfect, het is een foto met grote kans op mislukking, maar ook eentje waarvan ik weet wat ik ervoor moest doen.”

Van Egmond is ‘blij en trots’ dat hij op de shortlist voor de Zilveren Camera staat. Op 23 januari worden de genomineerden én categoriewinnaars door de jury bekendgemaakt. De Zilveren Camera-hoofdprijs wordt 1 februari uitgereikt, dan wordt ook de Zilveren Camera tentoonstelling geopend in Museum Hilversum.

Peter heeft ook een webshop – www.petervanegmond.nl – waar je foto’s, prints, posters en meer kan bestellen.

Een aantal andere foto’s uit Peters selectie voor de Zilveren Camera zie je hieronder.