De Formule 1 heeft vandaag een conceptversie van de kalender voor 2019 bekendgemaakt. De kalender moet nog door de FIA goedgekeurd worden, wat moet gebeuren op 12 oktober.

Het belangrijkste nieuws is dat Hockenheim ook volgend jaar op de kalender staat. Het Duitse circuit leek na 2018 niet te kunnen verlengen vanwege financiële problemen, maar heeft nu toch een eenjarige deal gekregen. Mercedes-Benz is in 2019 sponsor van de Duitse Grand Prix.

Toto Wolff, teambaas van het Formule 1-team van Mercedes: “De Grand Prix van Hockenheim liet dit jaar zien hoeveel enthousiasme de Formule 1 losmaakt in Duitsland. Daarom was het voor ons belangrijk om er alles aan te doen om onze thuisrace volgend jaar mogelijk te maken. Samen met de Formule 1 en alle belanghebbenden hebben we een manier gevonden waarop dat mogelijk is.”

Suzuka heeft verlengd tot 2021.

Daarnaast blijft Suzuka onderdeel van de WK-kalender. Het contract van het Japanse circuit zou eind dit jaar aflopen, maar de Grand Prix van Japan heeft inmiddels verlengd tot 2021. Suzuka krijgt daarbij steun van Honda, dat volgend jaar met Red Bull en Toro Rosso twee teams in de Formule 1 heeft. Honda is in 2018 naamgever van de Grand Prix van Japan.

Oorspronkelijk zou Miami ook op de nieuwe kalender komen, maar die race komt in 2019 – zoals verwacht – nog te vroeg. Het 2019-seizoen telt daardoor 21 races. Het nieuwe seizoen begint op 17 maart met de Grand Prix van Australië en eindigt op 1 december met de Grand Prix van Abu Dhabi.

Het seizoen begint dus een week eerder dan dit jaar en loopt ook een week langer door. Verder keert de tripleheader – die we dit jaar zagen met Frankrijk, Oostenrijk, Engeland – niet terug en zijn Mexico en de VS van plek geruild op de kalender. De Grand Prix van België vindt in 2019 plaats op zondag 1 september, een week later dan dit jaar.

De complete kalender ziet er als volgt uit:

Datum Grand Prix Circuit
17 maart Australië Albert Park
31 maart
Bahrein Bahrain International Circuit
14 april
China Shanghai International Circuit
28 april Azerbeidzjan Baku City Circuit
12 mei Spanje Circuit de Barcelona-Catalunya
26 mei Monaco Circuit de Monaco
9 juni Canada Circuit Gilles Villeneuve
23 juni Frankrijk Circuit Paul Ricard
30 juni Oostenrijk Red Bull Ring
14 juli Engeland Silverstone
28 juli Duitsland Hockenheim
4 augustus Hongarije Hungaroring
1 september België Spa-Francorchamps
8 september Italië Monza
22 september Singapore Marina Bay Street Circuit
29 september Rusland Sochi Autodrom
13 oktober Japan Suzuka Circuit
27 oktober Mexico Autódromo Hermanos Rodríguez
3 november Verenigde Staten Circuit of the Americas
17 november Brazilië Interlagos
1 december Abu Dhabi Yas Marina Circuit