Gelijktijdig met nummer 9 van Formule 1 verschijnt ook de Zomerspecial, een honderd pagina’s tellende uitgave met veel mooie, wat langere verhalen. Dit jaar is het thema ‘Nederland en de Formule 1’. Dat is een onderwerp waarmee je veel kanten op kunt. Bijvoorbeeld een aantal beroemde edities van de Grand Prix op Zandvoort, een reconstructie van het Spyker-avontuur of een zoektocht naar de Nederlandse autosportpioniers. En nog veel meer, lees het in de zomerspecial.

In naam van Holland

Meer dan een voetnoot in de geschiedenis van de Formule 1 zijn ze nooit geworden: de gebroeders Bob en Rody Hoogenboom van HB Alarmsystemen. Tussen 1975 en 1977 probeerden ze het in de Formule 1. Als sponsor, later als teameigenaar. Het leverde weinig sportieve successen op. Mooie verhalen des te meer.

Wie was de pionier?

Praat erover met een Formule 1-insider en het antwoord zal waarschijnlijk zijn: Dries van der Lof en Jan Flinterman, Grand Prix van Nederland 1952. Klopt niet helemaal, want al een eeuw geleden werd er om grote prijzen geracet. Wie dan wel de eerste Nederlandse Grand Prix-coureur is? Een parade van onbekende namen.

Van de hemel in de hel

Geen coureur heeft zo’n impact gehad op de Formule 1-beleving in Nederland als Jos Verstappen. En slechts weinigen hebben zo’n turbulent debuutjaar gekend als hij. Een salto mortale in zijn eerste race, dodelijke crashes van Ayrton Senna en Roland Ratzenberger, een angstaanjagende pitbrand en diverse bezoekjes aan de grindbak. Maar ook: twee podiumklasseringen. Het overkwam Verstappen allemaal in 1994. Beleef het nog één keer mee.

Knokken voor bestaansrecht

25 augustus 1985 is een gedenkwaardige dag in de geschiedenis van het Circuit Park Zandvoort. McLaren-teamgenoten Niki Lauda en Alain Prost strijden op het scherp van de snede in de dertigste Grand Prix van Nederland. Maar de race gaat vooral de boeken in als de laatste keer dat de Formule 1 over de befaamde omloop door de duinen trekt. Het wegvallen van de F1 bleek echter niet de doodsteek voor het circuit, maar juist een wake-upcall.

Hoe een jongensdroom in duigen viel

Met het Spyker Formule 1-team werd Nederland in één klap op de kaart gezet. Eindelijk deden we mee als constructeur. Maar de zeepbel spatte abrupt uiteen toen de droom een nachtmerrie bleek. Een terugblik op dertien maanden Spyker.

Net niet

 

Voor bijna alle jonge, getalenteerde coureurs is de Formule 1 het gedroomde einddoel. Maar wat als dat onhaalbaar blijkt? Wij vroegen de beste Nederlandse coureurs die je nooit in de Formule 1 zag naar het zwarte gat dat overbleef nadat hun droom uiteengespat was. 

Online edities bestellen? https://www.formule1.nl/edities/