Formule 2-coureur Juan Manuel Correa is na twee weken uit zijn kunstmatige coma gehaald. De Amerikaan was betrokken bij het zware ongeval in de Formule 2 in Spa-Francorchamps, waarbij Anthoine Hubert om het leven kwam. De toestand van Correa is aangepast van ‘kritiek’ naar ‘ernstig’.

Bij de zware crash in Spa-Francorchamps brak Correa allebei zijn benen en liep hij ook rugletsel op. Hij werd succesvol geopereerd in België, waarna hij overgebracht werd naar een ziekenhuis in Londen. Bij aankomst werd het acute ernstige ademhalingsprobleem ARDS vastgesteld bij Correa. Dit is een ernstige longaandoening die vaker voorkomt bij ongevallen met een zware impact. Hij werd daarom in een kunstmatige coma aan de beademingsmachine gehouden. Nu is Correa uit zijn kunstmatige coma ontwaakt.

De familie van Correa heeft in een verklaring laten weten dat het een stap in de goede richting is dat de 20-jarige Amerikaan uit zijn kunstmatige coma is ontwaakt, maar hij is ‘nog steeds in een race tegen de klok’. ”’Juan Manuel is bij bewustzijn, maar nog niet volledig ontwaakt.” De dokters zeggen dat dit een aantal dagen zal duren omdat hij meer dan twee weken in kunstmatige coma lag. Ze zeggen ook dat Juan Manuel medisch gezien kwetsbaar is en daarom nog op de intensive care moet blijven. Zijn toestand is ‘verbeterd’ van ‘kritiek’ naar ‘ernstig’.

Longen nog niet genoeg hersteld
In de verklaring stelt de familie dat de prioriteit nu verschuift van de longen naar het beenletsel die hij opliep bij de zware crash. Hij is daarvoor sinds de eerste operatie, op de dag van de crash zelf, niet aan behandeld. ”De dokters zitten in een race tegen de klok om een grote operatie uit te voeren, om zo de kans op blijvend letsel aan zijn onderlichaam te minimaliseren.” De uitgebreide operatie kan echter nog niet uitgevoerd worden omdat de longen van Correa nog niet genoeg hersteld zijn om deze operatie aan te kunnen.

De 20-jarige Correa crashte tijdens de Formule 2-feature race in Spa-Francorchamps op volle snelheid tegen Anthoine Hubert. De Fransman kwam bovenaan de Raidillon in de bandenstapel terecht. Hubert kwam daarna terug op de geasfalteerde uitloopstrook, waar Correa op volle snelheid geen kans had om Hubert te ontwijken. De 22-jarige Hubert overleed aan zijn verwondingen. De auto van Giuliano Alesi is door de Belgische autoriteiten in beslag genomen voor het onderzoek dat naar het ongeval loopt.