De door Bernie Ecclestone voorgelegde racekalender is nog niet definitief, zo stelt de belangenvereniging voor Formule 1-teams FOTA.

Volgens Ecclestone is de kalender definitief nu deze ook goedgekeurd is door de FIA, maar de teams denken daar dus anders over, zo bericht Autosport.

Er staat namelijk een clausule in het Concorde Verdrag waarin bepaald is dat de teams goedkeuring moeten geven als de racekalender uit meer dan zeventien races bestaat en meer dan de helft daarvan niet in Europa plaatsvindt.Voor de kalender van 2012 is dit het geval: de door Ecclestone opgemaakte racekalender bestaat namelijk uit twintig races, waarvan er elf buiten Europa gehouden worden.

FOTA’s vice-voorzitter Eric Boullier benadrukt in gesprek met Autosport dan ook dat de kalender nog niet geratificeerd is door de FOTA en dit wel moet gebeuren: “Er is een proces om de racekalender goed te keuren en we gaan ons hiermee bemoeien, want er zijn meer overzeese races en daar zijn extra kosten aan verbonden.”

Boullier zinspeelt er verder op dat er mogelijk nog met data en locaties op de kalender geschoven gaat worden. “Er zijn verschillende voorstellen, maar het is niet eenvoudig om een Grand Prix te verplaatsen.”

Volgens Saubers bestuursvoorzitter Monisha Kaltenborn betreft de discussie over de kalender echter meer een administratieve kwestie dan onenigheid over de invulling van de racekalender zelf: “De gebruikelijke procedure is, technisch gezien, niet gevolgd. We moeten daar uiteraard iets aan doen, maar het belangrijkste is dat er twintig races op de kalender staan in landen waar we allemaal naartoe willen, dus we moeten dit gewoon achter ons laten en verder gaan met dingen die echt belangrijk zijn.”

Ecclestone zelf wil geen woorden vuil maken aan een verdere discussie over de racekalender: “De teams hoeven niet mee te doen als ze dat niet willen”, spreekt hij klare taal, waarna hij ook de ‘regelzucht’ van de FOTA laakt: “Als het ze niet bevalt, gaan ze maar naar de politie”, grapt hij. “Ze moeten blij zijn dat we überhaupt Grands Prix hebben, want anders zouden ze allemaal failliet gaan.”