Met grote voorsprong is de startcrash in de Spa-Francorchamps als beste foto van 2012 gekozen door de lezers van Formule 1.

Het bijzondere aan de foto is het standpunt. Vanuit de binnenzijde van de La Source hairpin schoot fotograaf Peter van Egmond deze schitterende plaat. Romain Grosjean lanceert hier zijn auto over de (op dat moment) leider in het WK, Fernando Alonso. Vanwege zijn gevaarlijke manouvre, en de gevolgen, werd de Fransman voor de race in Italië geschorst.

Op de foto zie je goed hoe kwetsbaar de coureur nog steeds is. Dertig centimeter naar links en Alonso krijgt een 680 kilo zware auto tegen zijn helm. De gevolgen waren niet te overzien geweest. Nu stapte hij ongedeerd uit. Zie ook hoe het bodywork van de Sauber van de auto van Perez aan stukken wordt geslagen door de rondvliegende Lotus van de enthousiaste Grosjean.

Leuk detail op de foto is het -in eerste instantie- ongeschonden wegkomen van Pastor Maldonado, rechts op de foto. Nu is het eens de Venezolaan die de malaise ontwijkt. Echter, ook hier komt hij niet zonder straf weg. Hij maakte namelijk een valse start vanaf de zesde positie. Een geluk bij een ongeluk, want zo wist hij de startcrash te ontwijken, maar werd na La Source in de rondte getikt door de gehavende Pérez. Niet veel later zou hij na een botsing met Timo Glock alsnog uitvallen.

Je vindt de foto van het jaar in groter formaat in het nieuwe nummer van Formule 1.