Pierre Gasly staat in Japan een bijzonder weekend te wachten. Hij keert dan namelijk terug naar het land waar hij in 2017 een heel seizoen doorbracht. Gasly werkte er een jaar lang samen met motorleverancier Honda. “En dat blijkt dit seizoen nuttig.”

Na een rampzalig weekend voor Toro Rosso in Rusland, waar beide auto’s al na vier ronden uitvielen, hoopt de Italiaanse renstal in Japan terug te slaan. De nieuwe Honda-motor, die naar verluidt een flinke upgrade is, moet Hartley en Gasly verder naar voren stuwen. Voor Hartley wordt de race zondag zijn eerste op Suzuka. Gasly reed er al wel eerder, in de Formule 1 én in de Super Formula, de hoogste formulewagenklasse in het land.

Gasly reed in 2017 een seizoen in Japan.

“Japan zal een beetje als mijn tweede thuis voelen”, blikt Gasly vooruit, “omdat ik er vorig jaar zo veel tijd heb doorgebracht toen ik er in de Super Formula racete met Honda. Het was een speciaal seizoen met geweldige herinneringen aan het racen en ook buiten de circuits. Ik houd van het land om zijn cultuur, de mentaliteit van de mensen en de manier waarop zij in het leven staan.”

Met Honda werkt hij ook in 2018 samen. “Ik denk dat het erg nuttig was om vorig jaar met Honda te werken, omdat ik begrijp hoe zij met dingen omgaan, en dat blijkt dit seizoen nuttig. Ik kan niet wachten om daar terug te keren als Formule 1-coureur en met Honda.”

Over het circuit zelf is Gasly ook positief gestemd. “Ik houd van racen op Suzuka, het is één van de grote circuits”, aldus de Fransman. “Vooral de eerste sectie met de Esses is een fantastische uitdaging, een van de leukste stukken van het hele jaar. Het is erg snel en je kunt echt de limiet van de auto testen. Het zal ook emotioneel worden voor mij om terug te keren, na wat er gebeurd is met Jules (Bianchi). Als ik naar Suzuka ga, bezoek ik altijd het punt van zijn ongeluk.”