De wedstrijdleiding heeft besloten geen straffen uit te delen aan de acht coureurs die er in China van werden verdacht DRS te hebben gebruikt terwijl er gele vlaggen gezwaaid werden.

Normaal gesproken is een dergelijk vergrijp strafbaar, maar in dit geval ontkomt een hele reeks aan coureurs aan straf omdat er verzachtende omstandigheden waren.

In China kon de FIA – voor de derde race op rij – door aanhoudende technische problemen namelijk geen gebruik maken van haar systeem om DRS-gebruik automatisch te verhinderen op momenten dat het vanwege de situatie op de baan niet is toegestaan de achtervleugel open te zetten.

Daar komt nog eens bij dat de melding dat er geen DRS gebruikt mocht worden volgens de Stewards of the Meeting met een vertraging van één minuut bij de coureurs aankwam, terwijl er tevens een groen licht werd getoond op het lange rechte stuk, wat doorgaans aangeeft dat DRS wel gebruikt mag worden.

Gezien deze verzachtende omstandigheden en de bijbehorende verwarring die hierdoor werd veroorzaakt, ontkomen de beide Red Bull-rijders, het Lotus-duo, McLaren-coureur Jenson Button, Marussia-rijder Max Chilton, Toro Rosso’s Daniel Ricciardo en Williams-rookie Valtteri Bottas allemaal aan eventuele straffen.

De wedstrijdleiding heeft los van dit onderzoek na de race nog wel voor andere vergrijpen straffen uitgedeeld aan Webber en Sauber-coureur Esteban Gutiérrez. Zij krijgen allebei gridstraffen aan hun broek voor de Grand Prix van Bahrein van volgende week.

Webber krijgt een gridstraf van drie plaatsen omdat hij als schuldige is aangewezen voor zijn botsing met Jean-Éric Vergne. Gutiérrez moet volgende week vijf startplaatsen inleveren omdat hij in China achterop Adrian Sutil is geklapt.