Het is één van de meest hardnekkige geruchten in de Formule 1: Ferrari-coureur Fernando Alonso keert in 2015 terug bij McLaren, het team waar hij eind 2007 met flinke ruzie wegging.

Alonso werd in 2005 en 2006 kampioen met Renault, waarna hij in 2007 zijn derde titel hoopte te behalen met McLaren. Het liep echter anders: Alonso greep (net) naast de titel, na een jaar waarin de spanningen zo hoog opliepen tussen de coureur, teamgenoot Lewis Hamilton en het team onder leiding van Ron Dennis, dat Alonso eind dat jaar voortijdig zijn biezen pakte.

Nu we een aantal jaar verder zijn, lijkt de deur naar McLaren weer open te staan voor Alonso, die er sinds hij eind 2007 bij het team uit Woking vertrok nog steeds niet in is geslaagd zijn felbegeerde derde titel te winnen in dienst van Renault – waarvoor hij in 2008 en 2009 reed – en Ferrari, waarvoor hij sindsdien uitkomt.

Honda
Dat McLaren naar verluidt zelfs actief probeert Alonso te strikken, komt volgens Motorsport-Total en verscheidene Britse dagbladen door de aanstaande motorleverancier Honda.  De Japanse firma gaat met ingang van 2015 (weer) samenwerken met McLaren en zou erop aandringen dat het team ‘een coureur van wereldklasse’ vastlegt.

McLaren zou, zo stelt Motorsport-Total, met titelverdediger Sebastian Vettel en dus ook met Alonso gesproken hebben. Met Vettel was het team snel uitgesproken, maar de gesprekken met Alonso zouden een stuk serieuzer (geworden) zijn.

McLarens racing director Eric Boullier liet onlangs nog optekenen geen reden te zien om andere coureurs vast te leggen dan de huidige rijders Jenson Button en Kevin Magnussen, maar zegt nu dat ‘er veel coureurs interesse hebben en nog niets besloten is’. “Het is nog te vroeg om het over de coureurs voor 2015 te hebben, maar we willen hoe dan ook de best mogelijke rijders hebben”, vertelt hij.

Volgens Motorsport-Total zou Magnussen wel eens het kind van de rekening kunnen worden als Alonso ook daadwerkelijk in zee gaat met McLaren, omdat McLaren in Button een goede nummer twee zou zien, maar het Britse Times en de Daily Mail stellen juist dat het aanblijven van Button niet zeker is.

Ferrari
Een ander gerucht dat afgelopen weekend echter rond zong, is dat Ferrari Alonso contractverlenging zou hebben aangeboden om zijn momenteel eind 2016 aflopende overeenkomst te verlengen, maar de Scuderia heeft dat ontkend.

Een verdere kanttekening om bij de ‘Alonso naar McLaren’-berichtgeving te plaatsen, los van hoe het zit tussen de Spanjaard en Dennis, is dat McLaren net als Ferrari door een slechte periode gaat, waarbij Ferrari alsnog beter scoort dan het Britse team.

Vanuit dat opzicht zou McLaren Alonso er dus van moeten overtuigen dat het in 2015 met Honda beter gaat, ook al is juist de Mercedes-motor die nu achterin ligt het beste aspect van de verder weinig competitieve MP4-29-bolide.

Mocht het tot een akkoord tussen Alonso en McLaren komen, waarbij het ook nog belangrijk is op te merken dat de coureur natuurlijk onder zijn bindende contract met de Scuderia uit moet kunnen komen, dan zou Nico Hülkenberg favoriet zijn hem daar te vervangen.

Foto: Alonso stapte in 2007 in bij McLaren, maar stapte eind dat jaar – na een bewogen seizoen – ook weer uit. Nu wordt er over een terugkeer gespeculeerd.