Nieuw in de Formule 1 Shop, en voor het eerst als schaalmodel verkrijgbaar: de Shadow DN9 van Jan Lammers mét de beroemde Samson-leeuw.

De iconische kleurstelling van Lammers’ eerste Formule 1-auto ‘debuteerde’ in 1979 in het Amerikaanse Long Beach, waar Lammers zijn vierde Formule 1-race ooit reed. De Nederlander had zijn carrière in de koningsklasse eerder dat jaar afgetrapt, toen nog in een overwegend blauwe Shadow.

Met de leeuw van Samson en de ‘vurige’ gouden livery sprong de Shadow er echter pas echt uit. Lammers reed er de rest van het jaar mee, inclusief op zijn thuiscircuit Zandvoort, en dit 1:43-model van de auto is ook gebaseerd op hoe deze er tijdens de Grote Prijs van Nederland van dat jaar uitzag.

Met de Samson Shadow had Lammers in Long Beach overigens gelijk zijn beste kwalificatie, met een veertiende gridplek, maar in de race haalde hij de finish niet. ‘Thuis’ in Zandvoort lukte dat evenmin, en had hij zich daarvoor als 23e gekwalificeerd.

Lammers’ beste resultaat met ‘de leeuw’ behaalde hij in de laatste race waarin deze te zien was: de Grand Prix van Canada van 1979. Daarin kwam Lammers als negende over de streep. Na dat seizoen stopte Samson met de sponsoring van Shadow, terwijl Lammers in 1980 voor ATS zou racen.

Zoals gezegd is dit de eerste keer dat er een 1:43-replica van de Shadow met Samson-leeuw is uitgebracht. Het model, van Spark Models, kost € 74,95 is nu leverbaar en komt in een speciale giftbox én genummerde oplage van driehonderd stuks. Bestellen kan hier. En daar kun je eventueel ook een pre-order plaatsen van de blauwe Shadow DN9 van eerder uit 1979, ook in 1:43. Dat model komt op € 64,95.