Nieuw in de Formule 1 Shop: de Benetton B194 waar Jos Verstappen in 1994 in België de derde plek mee behaalde. Een bijzondere prestatie, met een bijzonder verhaal, en nu een bijzonder model.

Van een uitzonderlijke bolide, natuurlijk. De B194 is – hoewel deze door velen als een klassieke schoonheid uit de jaren negentig wordt gezien – namelijk ook altijd een omstreden auto geweest. Door verdenkingen over tractiecontrole, bijvoorbeeld, al kon de FIA nooit hard maken dat Benetton daar gebruik van had gemaakt.

In België, op Spa, was het een ander omstreden punt dat diskwalificatie betekende voor Verstappens teamgenoot Michael Schumacher. De houten bodemplaat onder Schumachers B194 was te ver afgesleten. De FIA trok daarom de conclusie dat deze te licht of dun geweest moest zijn, en dus illegaal.

Verstappen werd daardoor later – toen hij, zoals Formule 1-verslagger Rob Wiedenhoff schrijft: ‘al hoog en droog in café de Rotonde van vader Frans was’ – van de vierde naar de derde plek gepromoveerd. Het werd zo, zonder op het podium te staan, Verstappens tweede podiumfinish op rij, na de eerdere derde plek in Hongarije.

De twee derde plekken zijn Verstappens beste Formule 1-resultaten gebleven. En dat met een bolide waar hij niet dol op was, omdat deze naar zijn mening ’te nerveus’ was, en in alle opzichten was afgesteld op en ontworpen voor Schumacher. Ondanks dat blijft de Benetton – Ford uit 1994 Verstappens meest succesvolle Formule 1-bolide.

Van deze B194, zoals die er op Spa-Francorchamps uitzag, ligt nu een zeer gedetailleerde 1:43-replica van Spark Models in de Formule 1 Shop. Een wonderschoon model, met Nederlandse Formule 1-historie, aangezien Verstappen de eerste Nederlander was die het podium wist te halen, ook al stond hij daar dus maar één van de twee keer op.

De 1:43 B194 wordt standaard geleverd zonder sigarettenreclame, maar is wel voorzien van een los setje met water aan te brengen Mild Seven-decals voor wie de authentieke livery wil reproduceren. Het model van Verstappen in de B194 kost € 59,95 en is nu leverbaar. Bestellen kan hier. Zie de Shop voor de bestel- en leveringsvoorwaarden.

Op zoek naar meer Formule 1-producten? Check de Formule 1 Shop!