De gesprekken tussen Toro Rosso en Honda over een motordeal voor 2018 zijn naar verluidt gestaakt. Dit betekent dat Toro Rosso volgend jaar doorgaat met Renault.

Red Bulls opleidingsteam heeft sowieso een overeenkomst voor 2018 met Renault, maar ondanks dat is Toro Rosso recentelijk met Honda om de tafel gegaan.

Dit werd althans onder meer bericht door het Duitse Auto, Motor und Sport en Britse Autosport, waarbij laatstgenoemde publicatie nu meldt dat de onderhandeling zijn stukgelopen.

Volgens Autosport konden de partijen het niet eens worden over de financiële invulling van de deal en is met oog op de tijd voor het ontwikkelen van een 2018-besloten het traject niet te vervolgen.

Als er inderdaad een einde is gekomen aan de gesprekken tussen Honda en Toro Rosso, betekent dit dat de renstal uit Faenza volgend jaar ‘gewoon’ met Renault-motoren rijdt.

Ook met een Renault-motor achterin is het niet altijd feest in de Formule 1.

Een bijkomend gevolg is ook dat er bij Renault geen ruimte komt voor een nieuwe klant, wat mogelijk Honda’s huidige motorpartner McLaren had kunnen zijn.

Renault wil naast het eigen fabrieksteam echter niet met meer dan twee klanten werken, waar het met Toro Rosso en het grote Red Bull – dat Renaults inzet onder de TAG Heuer-naam – al aan zit.

Een eventuele Honda-deal voor Toro Rosso had topteam Red Bull op termijn ook aan de Japanse motoren en bijbehorende fabriekssteun kunnen helpen, als de Honda’s competitief zouden blijken.

Honda worstelt sinds haar rentree in de Formule 1, in 2015, met betrouwbaarheidsproblemen en een gebrek aan vermogen van haar V6, wat de relatie met McLaren onder druk heeft gezet.

Het Zwitserse Sauber bood zich eerder aan als mogelijke uitweg voor Honda (en McLaren?) maar dat team zette een streep door haar Honda-deal en blijft in 2018 trouw aan Ferrari.