Giedo van der Garde heeft in Monaco een prestatie van formaat geleverd door zich in zijn Caterham op de vijftiende startplaats te kwalificeren, zijn beste resultaat tot op heden.

“Ik ben uiteraard ontzettend gelukkig dat ik er voor de eerste keer dit jaar in ben geslaagd Q2 te halen”, glundert de Nederlander, die de eerste Caterham-coureur in bijna een jaar tijd is die dat voor elkaar heeft gekregen.

Van der Garde, die direct na het behalen van de vijftiende startplaats al lachend high fives liep uit te delen, is zijn team dankbaar voor hun aandeel in zijn dagsucces: “Iedereen heeft zijn werk geweldig gedaan. Onze pitstops voor nieuwe banden waren goed getimed en toen ik in Q2 dacht dat het droog genoeg was voor slicks, waren we de eerste om die stap te maken.”

“Op dat moment keken we zelfs even met een schuin oog naar Q3, maar qua performance bevinden we ons nog niet op dat niveau, dus we prijzen ons allemaal zeer gelukkig met dit resultaat.”

Geweldig
Van der Garde zelf heeft hoe dan ook een ‘geweldig gevoel’ aan de kwalificatie overgehouden. “Maar het is ook nog allemaal deel van het leerproces dat ik doormaak”, benadrukt hij. “Ik heb altijd gezegd dat ik me zou verbeteren naarmate het seizoen vordert en ik denk dat ik vandaag wel heb laten zien hoeveel ik in zes races tijd heb opgestoken, en dit is pas het begin.”

De race van morgen biedt een goede kans om dat te laten zien en Van der Garde beaamt dat het wel eens een ‘interessante’ wedstrijd kan worden. “Ik sta tussen de twee Williamsen in en kom het hele jaar al goed van mijn plek, dus als ik nu weer een goede start kan maken, dan kan het leuk worden. Ik denk namelijk dat we morgen absoluut kunnen racen tegen een aantal van de andere jongens.”

Vol lof
De goede prestatie van Van der Garde is zijn teambaas Cyril Abiteboul uiteraard niet ontgaan. “Giedo heeft fantastisch gereden en bewezen dat hij zich goed ontwikkelt. Het was bovendien dapper van hem om als eerste op slicks over te stappen”, zo prijst de teambaas – die deze zaterdag omschrijft als ‘de beste dag die Caterham dit seizoen heeft meegemaakt’ – zijn coureur.

Pic
Door de goede prestatie van Van der Garde was teamgenoot Charles Pic vandaag tot een bijrol veroordeeld. De Fransman feliciteert onze landgenoot echter beleefd met zijn goede resultaat: “Hij heeft het goed gedaan. Het is voor mij uiteraard jammer dat ik niet ook tot Q2 wist door te dringen, maar ik had tijdens mijn snelste rondje last van verkeer. De achttiende plek is desondanks netjes.”