Giedo van der Garde heeft de rechtszaak die hij tegen Sauber had aangespannen gewonnen. Het hooggerechtshof van de Australische deelstaat Victoria heeft de uitspraak van een eerdere zaak in Zwitserland bekrachtigd. Van der Garde: “Ik kijk er naar uit om weer te kunnen racen.”

Giedo van der Garde heeft een wettelijk contract en daar zal Sauber zich aan moeten houden, dat is in gewone mensentaal het oordeel van rechter Clyde Croft. De opluchting bij het kamp Van der Garde was zichtbaar groot. “Ik ben heel blij met deze uitspraak. Het is ook heel duidelijk: ik heb een contract en sta in mijn recht”, aldus de opgetogen Nederlander.

Sterker dan ooit

Er is veel gespeculeerd over hoe het nu verder moet. Van der Garde trekt zich niets aan van die speculaties. “Ik verwacht zondag te racen. Ik kijk er naar uit. Ik ben heel blij met deze uitkomst. Ik ben fit en sterker dan ooit. Ik ga mijn best doen er iets moois van te maken. Ik heb altijd een goede relatie gehad met het team. Ik heb de afgelopen tijd ook contact gehad met een aantal mensen en ik verheug me erop iedereen weer te zien”, verklaarde hij op straat voor de rechtbank.

Het verweer van Sauber dat er geen stoeltje klaarligt voor Van der Garde en dat het twee weken zou kosten een nieuw stoeltje op maat te maken, veegt hij van de tafel. “Dat is onzin. Zo’n stoeltje is in drie, vier uur gemaakt.”

Hoe het nu verder moet, weet de Nederlander niet. Direct na de zaak die om 10.20 uur Australische tijd was afgelopen, verklaarde hij eerst met zijn advocaten in overleg te gaan om zich daarna op het circuit te melden.

Sauber

“Ik ben heel blij dat ik dit gedaan heb. Ik heb eerlijk gewonnen en heb recht op een stoeltje. Het is nu aan het team om die mij aan te bieden.” Op de vraag wie er van de huidige coureurs – Marcus Ericsson en Felipe Nasr – op straat gezet moet worden, heeft Van der Garde geen antwoord. “Dat is aan het team om op te lossen.”

Sauber heeft middels een persbericht gereageerd op het nieuws. Monisha Kaltenborn: “We zijn teleurgesteld over dit besluit en moeten de tijd nemen om te begrijpen wat het betekent en wat voor impact dit zal hebben op de start van ons seizoen. Wat we zeker niet willen is de veiligheid van ons team, of andere coureurs op de baan in gevaar brengen door een onvoorbereide coureur het circuit op te sturen in een auto die nu is afgestemd op twee andere toegewezen rijders.”

Update: Sauber heeft beroep aangetekenend tegen de uitspraak. De zaak dient om 3.15 Australische tijd.