Marussia’s Timo Glock kwam vandaag een tiende te kort om Caterham-coureur Heikki Kovalainen te verslaan, maar denkt dat hij de Fin had kunnen hebben als hijzelf geen problemen had gehad.

Glock – die in zijn tekst en uitleg voor het gemak voorbij gaat aan het feit dat Kovalainen spinde en in het grind terechtkwam tijdens zijn laatste vliegende rondje – wijt het niet verslaan van Kovalainen namelijk aan een DRS-probleem, de koude baantemperatuur en het ontbreken van KERS op zijn Marussia-bolide.

“Mijn eerste run was al prima, maar in mijn twee run was ik pas echt snel onderweg”, vertelt Glock. “Ik zat vier tienden onder mijn vorige tijd, maar toen verloor ik helaas grip door de lage temperaturen en verremde mijzelf, waarbij ik een band verpestte, terwijl ik later in bocht tien ook nog met een haperend Drag Reduction System te maken kreeg en mijn ronde dus moest afbreken.”

“Ondanks dat ben ik, zeker aangezien wij geen KERS hebben, echter tevreden met mijn kwalificatietijd”, vervolgt de Duitser, die meent dat Marussia het gat naar Caterham in de kwalificatie gedicht heeft: “Zonder de problemen die mijn ronde verstoorden, had ik namelijk tussen Vitaly Petrov en Kovalainen in kunnen staan”, zegt de coureur die overigens bijna negen tienden langzamer was dan Petrov.

Glock kwam uiteindelijk echter op de 21e plek terecht, achter de beide Caterhams, maar wel voor de beide HRTs en zijn eigen teamgenoot Charles Pic, die op de 24e en laatste plek eindigde.

Hekkensluiter Pic heeft in zijn terugblik weinig positiefs te melden. “Ik ben uiteraard teleurgesteld met hoe de kwalificatie verlopen is, want het is geen goede afspiegeling van onze ware snelheid op deze baan”, verklaart hij.

“Ik moest mijn eerste run – waarin ik op de harde banden snel onderweg was – afbreken, waarna ik tijdens mijn tweede run op de zachte banden reed, maar om onverklaabare redenen minder snel ging dan eerder op de hardere compound”, vertelt de Fransman, die voor een raadsel staat: “We moeten onderzoeken hoe dat komt, want we snappen niet hoe ik op zachter rubber langzamer kon zijn.”

Ondanks zijn teleurstellende kwalificatie houdt Pic hoop voor de race van morgen. “We moeten vanavond nog wel flink aan de slag om de auto naar wens te krijgen, maar ons basis tempo is goed”, weet hij.

“Dat ik achter de HRTs start, maakt het allemaal wat lastiger, maar als ik die jongens snel weet te passeren, dan kunnen we hopelijk alsnog een sterke race rijden.”