Lewis Hamilton mag morgen de laatste race van het jaar aanvangen vanaf de eerste startplek. De Brit zette zijn Mercedes in een donker Abu Dhabi bovenaan de tijdenlijst. Valtteri Bottas reed de tweede tijd, maar een gridstraf werpt hem naar de staart van het veld. Max Verstappen promoveert daardoor naar de tweede plek, Charles Leclerc stijgt naar P3.

Lees ook: Leclerc waarschuwde team: ‘We gaan het niet redden, Vettel mindert vaart’

Het is alweer even geleden dat Hamilton de snelste was op zaterdag, namelijk tijdens de Grand Prix van Duitsland. Vandaag was de man met de meeste polepostions ooit voor het eerste sinds de zomerstop de snelste in de kwalificatie. Daarvoor moest de Brit wel afrekenen met zijn teamgenoot. Hoewel Valtteri Bottas weet dat hij door een flinke gridstraf ver naar achter wordt geworpen, deed hij zijn best om aanspraak te maken op de poleposition. Hij kwam net tekort op Hamilton, maar hield nog wel Max Verstappen achter zich. De Nederlander eindigde drie tienden achter Hamilton.

Bij Ferrari ging vandaag het een en ander fout. Sebastian Vettel spinde in Q1, maar kon zijn weg vervolgen. Uiteindelijk reed hij nog een vijfde tijd in Q3, wat plek vier wordt door de straf van Bottas. Teamgenoot Charles Leclerc start een plekje hoger. Dat had zomaar lager kunnen zijn, want de Monegask kwam luttele seconden tekort om in Q3 nog een laatste run te rijden.

Lees ook: Verstappen start zondag als tweede: ‘Ik zie kansen, al is Mercedes sterk’

Alexander Albon maakte de top zes compleet. Achter de topteams vullen McLaren en Renault de top tien. Vooral voor de Fransen is dat belangrijk, aangezien zij een kleine voorsprong verdedigen ten opzichte van Toro Rosso. Dat team vinden we net buiten de top tien terug, evenals Racing Point. De laatste drie rijen worden gevuld door respectievelijk Haas, Alfa Romeo en Williams, al zal Bottas zoals eerder genoemd hierbij aansluiten.